B. Johnsonas: Britanija negali priimti dabartinės „Brexit“ sutarties

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) trečiadienį pareiškė Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, kad Jungtinė Karalystė „negali priimti“ dabartinės „Brexit“ sutarties sąlygų.

„Aišku, kad negalime priimti dabartinės išstojimo [iš Europos Sąjungos] sutarties – susitarimų, padalysiančių JK arba priversiančių mus laikytis ES reguliavimo ir prekybos salygų... kai JK neturės balso šiais klausimais“, – jis sakė Berlyne.

B. Johnsonas siekia įtikinti A. Merkel ir Prancūzijos prezidentą Emmanuelį Macroną (Emanuelį Makroną), su kuriuo jis susitiks ketvirtadienį, iš naujo derėtis dėl kai kurių „Brexit“ sutarties elementų, artėjant Britanijos išstojimui iš bloko.

Londonas ypač nerimauja dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad siena tarp Airijos Respublikos ir Šiaurės Airijos po „Brexit“ išliktų atvira. Tačiau ES lyderiai jau yra pareiškę, kad jokių pakartotinių derybų dėl sutarties nebus.

„Taigi, mums reikia, kad būtų pašalinta apsidraudžiamoji priemonė, bet jeigu galėtume tai padaryti, esu visiškai tikras, kad galėtume judėti į priekį kartu“, – žurnalistams sakė B. Johnsonas.

„Brexit“ be sutarties tampa „labiausiai tikėtinu“ scenarijumi

Didžiosios Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos nepasiekus jokio susitarimo tampa labiausiai tikėtinu scenarijumi, trečiadienį pareiškė vienas Prancūzijos prezidento patarėjas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas atmetė B. Johnsono reikalavimą atsisakyti vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės, turinčios užtikrinti, kad prie Airijos ir Šiaurės Airijos sienos po "Brexit" nebūtų vykdomos muitinės patikros.

Jis taip pat prieštaravo B. Johnsono pareiškimui, jog Britanijai palikus ES be sutarties Londonas neturės apmokėti 39 mlrd. svarų (43 mlrd. eurų) „skyrybų“ sąskaitos, dėl kurios jau yra sutarta.

„Taip sako [Vokietijos] kanclerė, taip sakome ir mes: labiausiai tikėtinas scenarijus yra išstojimas be sutarties“, – kalbėjo pareigūnas prieš pirmąjį E. Macrono ir B. Johnsono susitikimą nuo britų premjero prisaikdinimo dienos.

„Išstojimas be sutarties [tikėtinas], nes sutartis numato kelis dalykus, įskaitant garsiąją apsidraudžiamąją priemonę“, – pridūrė jis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, glaudžiai koordinuojanti su Europos reikalais susijusius veiksmus su E. Macronu, trečiadienį priėmė B. Johnsoną Berlyne prieš jo vizitą Paryžiuje, numatytą ketvirtadienį.

A. Merkel išreiškė viltį, kad susitarimas su Britanija bus pasiektas per ateinančias „30 dienų“.

Anot prancūzų pareigūno, Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Donaldui Tuskui pirmadienį išsiųstas Britanijos premjero laiškas, kuriuo Briuselis raginamas atsisakyti „antidemokratinės“ apsidraudžiamosios priemonės, kelia iššūkį visai ES.

Apsidraudžiamoji priemonė yra mechanizmas, kuris turėtų leisti išsaugoti atvirą sieną tarp blokui priklausančios Airijos ir JK provincijos Šiaurės Airijos. Patikros jų pasienyje nebevykdomos nuo 1998 metų, kai padalytoje saloje buvo pasirašytas taikos susitarimas.

„Neturint apsidraudžiamosios priemonės nėra jokių garantijų, kad vieną dieną Airijoje nebus sienos, – pridūrė jis. – Tai itin svarbus sutarties elementas“.

Prezidento patarėjas nesureikšmino B. Johnsono pareiškimų, kuriuos jis padarė siekdamas premjero posto ir sakydamas savo pirmąją kaip lyderio kalbą, kad Britanija neturės sumokėti ES jokių pinigų, jei pasitrauks iš bloko be sutarties.

„Idėja sakyti „nėra jokios sutarties, todėl nieko nemokėsiu“ – nesuveiks, – pareiškė pareigūnas. – Net negalėtumėm įsivaizduoti, kad tokia šalis kaip JK nesilaikys kokio nors tarptautinio įsipareigojimo.“

Jis pabrėžė: „Nėra jokios stebuklingos lazdelės, kuri padarytų taip, kad ši sąskaita dingtų.“

Pasak prezidentūros darbuotojo, Prancūzija nemano, kad B. Johnsonas prašys dar kartą atidėti spalio 31 dieną numatytą „Brexit“, bet patikino, jog Bendrija būtų pasiruošusi nukelti šią datą, jei Britanijoje būtų sušaukti pirmalaikiai rinkimai.

Pareigūnas taip pat paneigė, kad E. Macronas ir A. Merkel turi nesutarimų dėl „Brexit“, kuris, jo teigimu, padarys ekonominės žalos tiek ES, tiek Britanijai, bet labiausiai – būtent Britanijai.

„Tarp Paryžiaus ir Berlyno nėra nė menkiausio nesutarimo šiais klausimais“, – patikino prancūzų prezidento patarėjas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Britai turėtų mokytis iš Lietuvos kaip mes nesunkiai ant trijų raidžių visą Sąjungą pasiuntėm... ir kam blogiau tapo?.. :s
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių