B. Netanyahu po rinkimų pergalės siekia suformuoti dešiniojo sparno vyriausybę

  • Teksto dydis:

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus), užsitikrinęs pergalę svarbiuose rinkimuose, ketvirtadienį siekia suformuoti dešiniojo sparno valdančiąją koaliciją.

Pergalę antradienio rinkimuose, per kuriuos jam rimtą iššūkį metė centristų aljansas, 69 metų B. Netanyahu pasiekė nepaisydamas jam pareikštų įtarimų korupcija ir dabar turi galimybes vėliau šiais metais tapti ilgiausiai dirbančiu Izraelio premjeru.

Jo artimas sąjungininkas prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuris smarkiai pakreipė JAV politiką Izraelio naudai ir atvirai parėmė B. Netanyahu, sakė, kad premjero gautas penktas mandatas suteikia „geresnes galimybes“ ilgai lauktam Baltųjų rūmų taikos planui.

Atrodė, kad B. Netanyahu dešiniojo sparno partija „Likud“ parlamente gaus maždaug tiek pat vietų kiek ir jo pagrindinio varžovo, buvusio kariuomenės vado Benny Gantzo (Benio Ganco) centristų aljansas „Mėlyna ir balta“.

Tačiau rezultatai parodė, kad „Likud“ drauge su kitomis premjerą palaikančiomis dešiniojo sparno partijomis turės maždaug 65 mandatų daugumą 120 vietų parlamente.

B. Gantzas trečiadienį vakare pripažino savo pralaimėjimą, o galutiniai oficialūs rezultatai turėtų būti paskelbti iki penktadienio.

Dėl tokių rezultatų prezidentas Reuvenas Rivlinas, kuris privalo paprašyti vieno iš kandidatų suformuoti vyriausybę, beveik neturi kitų galimybių, tik pasirinkti B. Netanyahu.

Intensyvios derybos dėl koalicijos galėtų užtrukti kelias dienas ar savaites.

R. Rivlinas sakė, kad kitą savaitę pradės konsultacijas su partijų vadovais, o tada priims sprendimą.

Jo biuras nurodė, kad visos konsultacijos pirmą kartą bus tiesiogiai transliuojamos.

Dėl atkaklaus dviejų pagrindinių partijų varžymosi antradienį vakare pasibaigus balsavimui ir paskelbus rinkėjų apklausų rezultatus buvo tam tikro neaiškumo. Ir B. Netanyahu, ir B. Gantzas po pradinių rinkėjų apklausų rezultatų paskelbė pergalę.

„Gerbiame žmonių sprendimą“, – trečiadienį vakare žurnalistams sakė B. Gantzas, galiausiai pripažindamas, kad jam nepavyko nuversti dabartinio premjero.

Tačiau buvęs finansų ministras Yairas Lapidas (Jairas Lapidas), vienas aljanso „Mėlyna ir balta“ lyderių, pažadėjo „apkartinti Netanyahu vyriausybės gyvenimą“.

„Didinga pergalė“

B. Netanyahu, anksti trečiadienį kalbėdamas Tev Avive įvykusiame „Likud“ pergalės šventime, pavadino rinkimų rezultatus „didinga pergale“.

Eidamas ant scenos džiaugsmingai skanduojant jo šalininkams B. Netanyahu pabučiavo savo žmoną Sarą ir nusivalė nuo veido jos lūpų dažų žymę.

„Bus dešinioji vyriausybė, bet aš būsiu visų premjeras“, – tvirtino jis.

Prieš rinkimus prognozės rodė, kad balsai pasiskirstys apylygiai ir kad vyks įtemptos derybos dėl koalicijos sudarymo, nors B. Netanyahu gresia kaltinimai korupcija.

Kovodamas už savo politinį išlikimą, B. Netanyahu savaites prieš rinkimus aktyviai dalyvavo kampanijos renginiuose, norėdamas išjudinti dešiniojo sparno rinkėjus.

JAV prezidentas, kuris anksčiau tviteryje paskelbė žmonių, esą per B. Netanyahu pergalės šventimą mojuojančių D. Trumpo transparantais, nuotrauką, sakė, kad paskambino Izraelio premjerui ir jį pasveikino.

B. Netanyahu pasveikino ir kiti sąjungininkai, tarp jų Indijos premjeras Narendra Modi (Narendra Modis), Italijos vicepremjeras Matteo Salvini (Matėjas Salvinis) ir Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas).

Politikos naujokas B. Gantzas metė tvirtą iššūkį veteranui premjerui, pabrėždamas savo nuopelnus valstybės saugumui. Jis taip pat žadėjo atitaisyti žalą, anot jo, padarytą šaliai B. Netanyahu ir „Likud“ skaldančios politikos.

Šie rinkimai daugeliu atžvilgių buvo referendumas dėl 69 metų lyderio, užsitikrinusio šalies saugumo ir ekonomikos augimo garanto reputaciją, bet dėl savo populizmo ir numanomos korupcijos daugelį paskatinusio siekti permainų.

Per įtemptą rinkimų kampaniją B. Netanyahu naudojosi populistine retorika, pasak kritikų, demonizuojančią izraeliečius arabus ir kitus.

Likus vos trims dienoms iki balsavimo B. Netanyahu paskelbė itin kontroversišką pažadą savo pergalės atveju aneksuoti žydų nausėdijas okupuotame Vakarų Krante.

Jeigu Izraelis paskelbtų savo suverenitetą didelėse Vakarų Kranto teritorijose, tai gali tapti mirtinu smūgiu jau bebaigiančioms išblėsti viltims, kad konfliktas su palestiniečiais bus užbaigtas dviejų valstybių sprendiniu.

Nausėdijų prijungimo Izraelio kraštutinė dešinioji stovykla siekia jau seniai.

„Karalius Bibi“

Prieš rinkimus B. Netanyahu taip pat stengėsi pabrėžti esąs nepamainomas Izraelio valstybės veikėjas, palaikantis glaudžius ryšius su JAV prezidentu.

Jis kalbėjo apie D. Trumpo sprendimus pripažinti Jeruzalę Izraelio sostine ir žydų valstybės suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose. B. Netanyahu taip pat teigė, kad JAV lyderis yra informuotas apie jo planus dėl teritorijų Vakarų Krante perėmimo.

B. Netanyahu taip pat pasitelkė taktiką, panašią į naudojamą D. Trumpo: B. Netanyahu tvirtino, kad prieš jį nukreipti tyrimai dėl korupcijos yra „raganų medžioklė“, ir smerkė šį reikalą nušviečiančius žurnalistus.

59 metų buvęs desantininkas B. Gantzas, suformavęs centristų aljansą, kad mestų iššūkį B. Netanyahu, savo ruožtu pabrėždavo premjerui metamus kaltinimus korupcija, ir įtikinėdavo, jog atėjo laikas pokyčiams.

Jis sakė, kad B. Netanyahu pažadas aneksuoti nausėdijas yra „neatsakingas“ žingsnis, siekiant pritraukti ultradešiniosios stovyklos balsų.

B. Gantzas sakė palaikantis „tarptautiniu lygiu remiamą taikos sutartį“, pagal kurią Izraelis išlaikytų didelius nausėdijų blokus Vakarų Krante ir toliau rūpintųsi šios teritorijos saugumu. Jis teigė nepritariantis jokiems vienašališkiems žingsniams.

Kad atsvertų B. Netanyahu patirtį ir pasiekimus, B. Gantzas susivienijo su dviem kitais buvusiais kariuomenės vadais ir buvusiu finansų ministru Yairu Lapidu (Jairu Lapidu).

Vyriausybės vadovo poste B. Netanyahu dirbo ilgiau kaip 13 metų ir yra taip smarkiai įsitvirtinęs Izraelio politikos viršūnėje, kad kai kurie jį vadina „karaliumi Bibi“, vartodami nuo vaikystės jam  prilipusią pravardę.

Kita vertus, B. Netanyahu taip pat gali tapti pirmuoju pareigas einančiu Izraelio premjeru, kuriam bus pateikti oficialūs kaltinimai.

Generalinis prokuroras paskelbė ketinantis per artėjantį teismo posėdį apkaltinti B. Netanyahu kyšininkavimu, sukčiavimu ir piktnaudžiavimu pasitikėjimu.

Net ir apkaltintas premjeras neprivalėtų atsistatyti. B. Netanyahu būtų priverstas trauktis tik tuo atveju, jeigu jo kaltė būtų pripažinta ir jeigu būtų išnaudotos visos galimybės teikti apeliaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai dabar žydai ant Palestinos užmes savo A-bombą?..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių