Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama: branduolinis susitarimas suteikia progą judėti nauja kryptimi

2015-07-14 13:30
BNS inf.
Scanpix nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) antradienį sakė, kad susitarimas su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos suteikia galimybę judėti „nauja kryptimi“ santykiuose su Teheranu.

Tačiau JAV lyderis taip pat pažadėjo tokiam susitarimui griežtai nepritariančiam Izraeliui, kad Vašingtonas nuo jo nenusigręš.

„Mūsų skirtumai yra realūs. Sudėtinga šalių santykių istorija negali būti ignoruojama. Įmanoma keistis“, – sakė B.Obama, per televiziją tiesiogiai kreipdamasis į tautą.

„Šis susitarimas suteikia progą judėti nauja kryptimi. Mums derėtų ja pasinaudoti“, – pabrėžė JAV lyderis.

Jis taip pat sakė, kad šis susitarimas padės sustabdyti branduolinių ginklų plitimą Artimuosiuose Rytuose.

„Visi keliai įgyti branduolinį ginklą atkirsti“, – sakė B.Obama savo kreipimesi į tautą ir pabrėžė, kad susitarimas grindžiamas ne pasitikėjimu, o patikra.

„Šiandien, kadangi Amerika derėjosi iš galios ir principo pozicijų, mes sustabdėme branduolinio ginklo plitimą šiame regione“, – pareiškė jis.

Prezidentui kalbant, greta jo stovėjo viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas).

Tuo pat metu B.Obama pažadėjo „tęsti precedento neturinčias mūsų pastangas sustiprinti Izraelio saugumą, pastangas, kurios viršija visų ankstesnių administracijų veiksmus“.

JAV ir Irano santykiai nutrūko per 1979 metų Islamo revoliuciją ir po to įvykusį įkaitų pagrobimą JAV ambasadoje Teherane.

B.Obama užimdamas prezidento postą žadėjo suteikti galimybę diplomatijai, kitaip nei jo pirmtakas, kuris atmetė panašų susitarimą, dėl kurio buvo susitarusios Europos šalys.

Išryškindamas savo kaip prezidento indėlį sudarant antradienio susitarimą B.Obama perspėjo, kad būtų „neatsakinga“ nusigręžti nuo sutarties ir pagrasino vetuoti bet kokį respublikonų kontroliuojamo Kongreso įstatymą, kuriuo būtų siekiama blokuoti susitarimo dėl Irano branduolinės programos įgyvendinimą.

Pasak jo, susitarimo nebuvimas reikštų „didesnę karo tikimybę Artimuosiuose Rytuose“.

Ekspertai taip pat perspėja, kad Irano lyderiams gali tekti sugriežtinti antiamerikietišką retoriką, kad užsitikrintų paramą tarp griežtojo požiūrio šalininkų, kurie buvo nepatenkinti susitarimo su valstybe, kurią laiko „didžiuoju Šėtonu“, galimybe.

B.Obamos kreipimąsi tiesiogiai transliavo Irano valstybinė televizija, ir tai buvo tik antroji tokia transliacija nuo Islamo revoliucijos 1979-aisiais.

Vetuos bet kokį įstatymą, blokuojantį susitarimo įgyvendinimą

JAV prezidentas antradienį pagrasino vetuoti bet kokį Kongreso įstatymą, kuriuo būtų siekiama blokuoti susitarimo dėl Irano branduolinės programos įgyvendinimą.

Pasak jo, susitarimo nebuvimas reikštų „tolesnio karo didesnius pokyčius“ Artimuosiuose Rytuose.

Sveikindamas svarbią sutartį su Iranu dėl šios šalies branduolinės programos, jis pabrėžė, kad šis susitarimas grindžiamas ne pasitikėjimu, o patikra.

B.Obamos kreipimąsi tiesiogiai transliavo Irano valstybinė televizija, ir tai buvo tik antroji tokia transliacija nuo Islamo revoliucijos 1979-aisiais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų