Pereiti į pagrindinį turinį

B. Obama: komikui B. Cosby mesti kaltinimai prilygsta išžaginimui

2015-07-16 15:00
BNS inf.
B. Cosby
B. Cosby / Scanpix nuotr.

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį pirmą kartą komentuodamas seksualinės prievartos skandalą, kurio epicentre atsidūrė Billas Cosby (Bilas Kosbis), pareiškė, kad apsvaiginimas ir seksas be abipusio sutikimo, o būtent tuo yra kaltinamas garsusis komikas, prilygsta išžaginimui.

B.Obama tai pareiškė per spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, atsakydamas į klausimą, ar neketina atimti iš B.Cosby Prezidento laisvės medalio – garbingiausio civiliams asmenims teikiamo apdovanojimo, kuris jam buvo skirtas 2002-aisiais.

Dešimtys moterų apkaltino garsųjį komiką seksualine prievarta. Nusikaltimai, kuriais jis kaltinamas, buvo įvykdyti per keturis dešimtmečius. Dauguma tų moterų tvirtina, kad prieš užpuldamas B.Cosby jas kažkuo apsvaigino.

„Medalio atėmimo precedento nėra. Neturime tokio mechanizmo“, – sakė B.Obama ir pabrėžė, jog laikosi pozicijos nekomentuoti „bylų, kuriose sprendžiami jei ne kriminaliniai, tai civiliniai klausimai, detalių“.

„Pasakysiu štai ką: jei duodate moteriai ar vyrui, nesvarbu kam, narkotikų be jo žinios ir tuomet su tuo asmeniu užsiimate seksu be jo sutikimo, tai yra išžaginimas“, – sakė B.Obama.

„Manau, ši šalis, bet kuri civilizuota valstybė neturėtų toleruoti išžaginimo“, – pridūrė prezidentas.

77 metų B.Cosby buvo tikra Amerikos kultūros superžvaigždė – nuostabus komikas, talentingas aktorius ir devintajame dešimtmetyje rodytos milžiniško populiarumo sulaukusios televizijos situacijų komedijos „Kosbio šou“ (The Cosby Show) pagrindinis veikėjas.

Tačiau jo reputacijai buvo suduotas triuškinamas smūgis, o karjera pakibo ant plauko, kai iš viso apie 20 moterų apkaltino jį seksualine prievarta ar išžaginimu. 

Aštri, nors ir netiesioginė, kritika B.Cosby atžvilgiu prezidentui išsprūdo baigiantis spaudos konferencijai apie Irano branduolinį susitarimą.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad „Kosbio šou“ – komedinis serialas apie pasiturinčią juodaodžių šeimyną, kuriame B.Cosby atliko patikimo šeimos galvos vaidmenį, padėjo pakeisti amerikiečių rasinį požiūrį ir atvėrė kelią B.Obamai 2008 metais kandidatuoti į prezidento postą.  

Iš anksčiau šį mėnesį „The Associated Press“ prašymu paviešintų teismo dokumentų paaiškėjo, kad B.Cosby pripažino davęs vienai moteriai stiprių raminamųjų vaistų, kad galėtų su ja užsiimti seksu.

Savo parodymuose komikas teigė: „Sutikau mis (T. – moters pavardė užtušuota, kad būtų išsaugotas jos anonimiškumas) Las Vegase. Ji atėjo pas mane į užkulisius. Daviau jai „Quaaludes“ (metakvalono). Tuomet užsiėmėme seksu“.

B.Obamos pasisakymas iš karto sulaukė reakcijos.

„Pagal paties prezidento Obamos apibrėžimą, Billas Cosby yra žagintojas“, – pareiškė Angela Rose (Andžela Rouz), vadovaujanti su seksualiniu smurtu kovojančiai organizacijai „ PAVE: Promoting Awareness, Victim Empowerment“. 

PAVE aktyviai siekia, kad iš B.Cosby būtų atimtas Prezidento laisvės medalis.

„Tai katalizuojantis momentas mūsų šalies istorijoje. Turime pasiųsti žinią Amerikos jaunimui, kad nevalia aukštinti išprievartavimo panaudojant psichotropines medžiagas“, – sakė A.Rose.

Buvusi supermanekenė Beverly Johnson (Beverli Džonson), kuri gruodį žurnale „Vanity Fair“ apkaltino B.Cosby prieš kelis dešimtmečius apsvaiginus ją kažkokia medžiaga, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Prezidentas Obama per televiziją konstatuoja, kad apsvaiginimas ir seksas po jo yra IŠŽAGINIMAS!!!“

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų