Pereiti į pagrindinį turinį

JT Generalinė Asamblėja: V. Putinui pradėjus kalbą, Ukrainos delegacija paliko salę

2015-09-28 17:06
BNS inf.

Pirmadienio vakarą Niujorke vyksta Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja.

V. Putinas prikišo Vakarams „demokratinių revoliucijų“ eksportą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį JT Generalinėje Asamblėjoje aiškino, kokie pavojingi yra mėginimai eksportuoti „demokratines revoliucijas“.

Pasak jo vadinamasis demokratinių revoliucijų eksportas neišvengiamai atvesdavo ne prie pažangos, o prie degradacijos tose šalyse, kuriose tai buvo daroma.

„Revoliucijų eksportas, jau vadinamų demokratinėmis, tęsiasi“, – sakė jis ir pateikė pavyzdžius iš Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos.

„Žinoma, politinės, socialinės problemos tame regione pribrendo seniai ir žmonės ten, žinoma, norėjo permainų. Bet kas įvyko iš tikrųjų? Agresyvus kišimasis iš išorės atvedė prie to, kad vietoj reformų valstybinės institucijos, ir pats gyvenimas be ceremonijų buvo sugriautas“, – sakė V.Putinas.

„Vietoj demokratijos ir pažangos triumfo – prievarta, skurdas, socialinė katastrofa, o žmogaus teisės, taip pat ir teisė į gyvybę, nieko nebevertos, – tęsė jis. – Taip ir norisi paklausti tų, kurie sukūrė tokią padėtį. Ar jūs suprantate dabar, ką jūs padarėte?“

Ukrainos delegacija V.Putino kalbos nesiklausė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį savo kalboje Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje paragino formuoti „plačią koaliciją“ kovai su „Islamo valstybe“ pasivadinusia grupuote Sirijoje.

V.Putinas tokią koaliciją palygino su „antihitleriniu“ aljansu, kuris kovėsi prieš nacių Vokietiją per Antrąjį pasaulinį karą.

Tokia koalicija, anot jo, „galėtų sutelkti skirtingiausias jėgas, pasirengusias ryžtingai stoti prieš tuos, kurie, kaip naciai, sėja blogį ir neapykantą žmonėms“.

„Žinoma, pagrindiniai tokios koalicijos dalyviai turi būti musulmoniškos šalys; juk „Islamo valstybė“ ne tik kelia tiesioginę grėsmę, bet ir savo kruvinais nusikaltimais išniekina didingiausią pasaulio religiją – islamą“, – pabrėžė jis.

Jis taip pat pažymėjo, kad būtų didžiulė klaida nebendradarbiauti su Sirijos prezidentu Basharu al Assadu (Bašaru Asadu), nes būtent jo kariuomenė esanti vienintelė galia, tikrai kovojanti su „Islamo valstybės“ džihadistais.

„Laikome didžiule klaida atsisakymą bendradarbiauti su Sirijos valdžia, vyriausybine armija, su tais, kurie vyriškai akis į akį kaunasi su teroru“, – sakė V.Putinas.

Pasak jo, „reikia, pagaliau, pripažinti, kad be Assado vyriausybės pajėgų, taip pat kurdų kariuomenės, Sirijoje su „Islamo valstybe“ ir kitomis teroristinėmis organizacijomis realiai niekas nekovoja“.

Savo kalbą Rusijos prezidentas pradėjo pažymėdamas, kad Jungtinėse Tautos visuomet būdavo nesutarimų ir prieštaravimų, ir kad bet kurių vyriausybių veikla apeinant JT rezoliucijas yra neteisėta.

V.Putinui pradėjus kalbą, Ukrainos delegacija kartu su prezidentu Petro Porošenka išėjo iš salės.

Kinija papildys JT taikdarių pajėgas

 Kinija papildys Jungtinių Tautų taikdariškas pajėgas 8 tūkst. karių, pareiškė pirmadienį iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas).

Jis dar nurodė, kad Kinija skirs 100 mln. dolerių karinės paramos Afrikos Sąjungai per penkerius ateinančius metus, Afrikos greitojo reagavimo pajėgoms formuoti ir sustiprinti jų veiksmingumą krizės atveju.

Pasak Kinijos vadovo, „Kinija priėmė sprendimą skirti 1 mlrd. dolerių 10 metų taikos ir plėtros fondui, kuris būtų naudojamas vystymo projektams,  globojamiems Jungtinių Tautų“.

JAV norėtų bendradarbiauti su Rusija ir Iranu

Pasauliui ieškant būdų Sirijos pilietiniam karui užbaigti, JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos norėtų bendradarbiauti su Rusija ir Iranu, siekiant „valdomo perėjimo“ prie Sirijos lyderio Basharo al Assado (Bašaro Asado) nušalinimo nuo valdžios.

Sirija negali „sugrįžti į prieškarinę padėtį“, – sakė B.Obama kalbėdamas iš tribūnos Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje.

Toks JAV prezidento pareiškimas išryškino įtampą, kuri tvyro tarp JAV ir stipriausios B.Assado sąjungininkės Rusijos.

B.Assado ateitis turtų būti svarbiausias klausiamas vėliau pirmadienį numatytame retame B.Obamos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino susitikime.

Savo ruožtu V.Putinas, kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje po B.Obamos, turėtų pareikšti, kad B.Assado kariuomenė yra labiausiai pajėgios kovoti su „Islamo valstybės“ džihadistais Sirijoje, todėl jas būtina remti.

B.Obama nepritaria V.Putino teikiamai paramai B.Assado režimui ir sako, jog vienintelis Rusijos lyderio argumentas, jog „alternatyva tikrai būtų blogesnė“, negali būti priimtinas.

Paliesdamas kitą įtampą santykiuose su Rusija keliančią problemą JAV prezidentas gynė Vakarų taikomas sankcijas Maskvai už jos paramą prorusiškiems separatistams Ukrainoje.

„Jeigu taip be jokių pasekmių įvyko Ukrainoje, tai gali atsitikti bet kurioje iš šiandien čia susirinkusių šalių“, – pareiškė B.Obama.

JT pasaulio lyderių sueigą temdo Sirijos krizė

 Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius pirmadienį pirmą kartą paragino padėtį Sirijoje patikėti nagrinėti Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT), kai pasaulio lyderiai, tarp jų prezidentai Barackas Obama (Barakas Obama) ir Vladimiras Putinas, savo kalbose Generalinėje Asamblėjoje daugiausia dėmesio skiria Sirijos konfliktui.

Po Ban Ki-moono (Ban Kimuno) metinės kalbos 193 JT valstybių narių lyderiams rytinėje sesijoje į susirinkusiuosius dar kreipėsi B.Obama, vėliau – V.Putinas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) ir Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis).

JT vadovas reikalavo rasti politinį sprendimą Sirijos konfliktui, kuris tęsiasi jau penktus metus ir per kurį žuvo daugiau nei ketvirtis milijono žmonių.

Pasak Ban Ki-moono, Sirijos konflikto politinio sprendimo „raktą laiko“ penkios šalys: Rusija, JAV, Saudo Arabija, Turkija ir Iranas. Jis taip pat sakė, kad dėl jo „nekalti sirai moka sprogstamųjų statinių ir terorizmo kaina“, ir tokie „žiaurūs“ nusikaltimai negali likti nebaudžiami.

Sirijos konfliktą „vairuoja regioninės galios ir varžovės“, sakė Ban Kimoonas. Šių svarbiausių veikėjų lyderiai ir diplomatai bandys spręsti šį klausimą šios savaitės susitikimų užkulisiuose.

B. Obama ragina panaikinti embargą Kubai

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) pirmadienį kalbėdamas JT Generalinėje Asamblėjoje paragino užbaigti dešimtmečius trukusį JAV embargą Kubai.

B.Obama pareiškė esantis įsitikinęs, kad JAV Kongresas „neišvengiamai panaikins embargą, kurio daugiau nebeturi likti“, ir sulaukė susirinkusiųjų plojimų.

Kandi JAV prezidento replika

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) iš JT Generalinės Asamblėjos tribūnos pirmadienį pasmerkė tuos, kurie remia tokius lyderius, kaip Sirijos Basharas Al-Assadas (Bašaras Asadas), kurį jis kaltino vaikų žudymu.

Ši kandi replika, tiesioginė ataka prieš Rusiją ir Iraną, valdantįjį Sirijos režimą teberemiančias šalis, pareikšta prieš Rusijos prezidento Vladimiro Putino kalbą, kuri bus sakoma vėliau.

Dar Obama pareiškė, kad pasaulis negali ramiai žiūrėti, kai Rusija nebaudžiama pažeidžia Ukrainos suverenumą. Jis nurodė, jeigu Rusijai nebus pasekmių dėl Krymo aneksijos, taip gali atsitikti su bet kuria kita JT šalimi.

JAV prezidentas sakė, kad Rusijos valdžios kontroliuojama žiniasklaida atspindi įvykius kaip atgimstančios Rusijos pavyzdį ir kad tokio požiūrio laikosi daugelis JAV politikų, manančių, kad pasaulyje jau vyksta naujas Šaltasis karas.

Tačiau, anot B.Obamos, taip nėra. Jis tvirtina, kad ukrainiečiams labiau kaip niekad rūpi jungtis su Vakarais.

JAV prezidentas pabrėžia, kad JAV nenori izoliuoti Rusijos; jis sako norįs, kad Rusija prisidėtų diplomatinėmis priemonėmis, sprendžiant krizę Ukrainoje tokiu būdu, kuris leistų Ukrainai pačiai pasirinkti savo ateitį ir kontroliuotų savo teritoriją.

Būtent dėl šios priežasties, pridūrė prezidentas, JAV reikalauja krizės sureguliavimo Ukrainoje.

„O ne dėl to, kad Rusija būtų izoliuota. Mes to nenorime, mums reikia, kad Rusija būtų stipri, kad jai rūpėtų bendras darbas su mumis stiprinant visą tarptautinę sistemą“, – nurodė B.Obama ir pažymėjo, kad sankcijomis Rusijai nesiekiama grįžti prie Šaltojo karo.

„Sankcijos, kurias mes ir mūsų partnerės įvedėme Rusijai – visiškai nereiškia siekio grįžti prie Šaltojo karo“, – sakė jis.

Dėl sankcijų sustojo kapitalo judėjimas, sustojo ekonomikos augimas Rusijoje, smunka rublio kursas.

„Vyksta išsilavinusių rusų migracija. Įsivaizduokite priešingą situaciją, jeigu Rusijai eitų diplomatijos keliu, jeigu dirbtų kartu su Ukraina, kartu su tarptautine bendruomene, kad būtų užtikrinta tai, jog Rusijos interesai būtų apsaugoti. Tai būtų geriau ir Ukrainai, bet ir taip pat ir Rusijai, ir geriau visam pasauliui“, – sakė B.Obama.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų