Baltarusija nuo sausio uždraudžia vakarietiškų maisto produktų importą

Baltarusija antradienį pareiškė, kad uždraudžia maisto produktų importą iš kelių Vakarų šalių po to, kai JAV ir Europa išplėtė sankcijas Minskui, kilus rimtai tarpusavio santykių krizei.

Baltarusijos vyriausybė paskelbė dekretą, kuriame skelbiama, kad nuo sausio 1 dienos bus uždraustas įvairių maisto produktų importas iš ES, JAV, Kanados, Didžiosios Britanijos, Norvegijos ir kelių kitų šalių.

„Atsakomųjų priemonių buvo imtasi atsižvelgiant į besitęsiančius kolektyvinius Vakarų bandymus daryti neteisėtą sankcijų spaudimą mūsų šaliai“, – sakoma vyriausybės pareiškime.

Baltarusijos valdžios institucijos paskelbė ilgą maisto produktų, kurių importas bus uždraustas, sąrašą, įskaitant mėsą, pieno produktus, daržoves, konditerijos gaminius ir druską.

Ateityje gali būti uždrausta ir daugiau produktų, o draudimas galios šešis mėnesius, teigė vyriausybė.

Pasak jos, per pirmuosius dešimt 2021 metų mėnesių iš šalių, kurioms bus taikomas draudimas, importuota maisto produktų už daugiau kaip 530 mln. dolerių.

Tačiau kai kurioms prekėms, pavyzdžiui, kūdikių maistui, draudimas bus netaikomas atsižvelgiant į Baltarusijos piliečių „interesus“.

„Importuotojai, gamintojai ir mažmeninės prekybos tinklai sutelks dėmesį į tai, kad Baltarusijoje negaminamos prekės būtų pakeistos prekėmis iš draugiškų valstybių“, – pridūrė vyriausybė, akivaizdžiai pataikaudama Rusijai.

JAV, ES, Didžioji Britanija ir Kanada išplėtė sankcijas Baltarusijai dėl autoritarinio vadovo Aliaksandro Lukašenkos susidorojimo su protestuotojais prieš jo ginčijamą perrinkimą 2020 metais.

Praėjusią savaitę JAV, Kanada ir ES padidino spaudimą A. Lukašenkos režimui, išplėsdamos sankcijas pareigūnams ir įmonėms dėl migrantų krizės kurstymo politiniais sumetimais.

Sankcijos taikomos aukštiems saugumo ir teisingumo pareigūnams, žymiems žiniasklaidos veikėjams, vienam iš A. Lukašenkos sūnų, su gynyba susijusioms įmonėms ir vienai didžiausių trąšų eksportuotojų.

Taip pat buvo nusitaikyta į valstybinę oro linijų bendrovę „Belavia“, kelionių organizatorius ir viešbučius, kurie bendradarbiavo su vyriausybe, viliodami tūkstančius migrantų iš Artimųjų Rytų atvykti prie Lenkijos ir Lietuvos sienų, ir taip sukėlė migracijos ir humanitarinę krizę.

A. Lukašenka neigia, kad yra atsakingas už migrantų antplūdį. Rusija kritikuoja Vakarus dėl naujų sankcijų Baltarusijai įvedimo.

Uždrausdamas vakarietiškų maisto produktų importą A. Lukašenka pasekė Rusijos lyderio Vladimiro Putino pėdomis. 2014 metais Kremlius, keršydamas už sankcijas dėl Ukrainos, uždraudė įvežti vakarietišką sūrį, mėsą ir kitus produktus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gija

Gija portretas
Labai Gerai, nereikia jiems sintetinių ,degančių sausainių ir kenksmingomis citrusinių vaisių žieviemis skatintų "skanėstų, "

Anonimas

Anonimas portretas
Dažnai būnu ten darbo reikalais. Pasakysiu, kad vietiniai ir rusiški maisto produktai nei kiek ne blogesni, nei importiniai, tik pigesni. Aišku, bananai ir papajos ten neauga, bet jų galima atsivežti per kitas, draugiskesnes, salis. Ir duoti galimybę tų šalių verslininkams uždirbti. Taip kad Batkos savo sankcijomis nepagasdinsit. Tik neteksi savo uždarbio.

Degutas

Degutas portretas
Bulves skanesnes... ;D
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių