Baltarusija uždraudė profesines sąjungas: kaltinamos rėmusios protestus prieš A. Lukašenką

Baltarusijoje bus uždraustos nepriklausomos profesinės sąjungos, antradienį paskelbė Minsko teisingumo institucijos, apkaltinusios kai kurių profesinių sąjungų lyderius ir narius ekstremistine veikla.

Profesinės sąjungos prisidėjo prie neramumų eskalavimo, nurodė Valstybinė prokuratūra, remdamasi šalies aukščiausiojo teismo sprendimu. Pranešimas paskelbtas praėjus beveik dvejiems metams po masinių protestų prieš Baltarusijos lyderio Aliaksandro Lukašenkos valdymą, jis kaip prezidentas valdo Baltarusiją nuo 1994 metų.

A. Lukašenka pasiskelbė 2020 metų rugpjūčio 9 dieną vykusių ginčytinų prezidento rinkimų nugalėtoju. Tai sukėlė masinius protestus, kuriuos saugumo pajėgos numalšino jėga. Keli žmonės žuvo, šimtai buvo sužeisti, tūkstančiai įkalinti. Šalies kritikai ir tarptautiniai stebėtojai teigė, kad rinkimų rezultatai buvo akivaizdžiai suklastoti, todėl Europos Sąjunga ir JAV pareiškė, kad nebelaiko A. Lukašenkos teisėtu prezidentu.

Valdžia apkaltino profesines sąjungas, kad jos iš dalies atsakingos už neramumus, nes ragino streikuoti valstybės valdomose įmonėse. Antradienį paskelbti draudimai bus taikomi metalo pramonės darbininkų sąjungai, kasybos, chemijos ir statybos sektorių sąjungoms, taip pat organizacijai „Baltarusijos demokratinių profesinių sąjungų kongresas“.  Valstybės kaltintojas taip pat sakė, kad pradėtas baudžiamasis procesas dėl profesinių sąjungų atstovų dalyvavimo „destrukciniuose veiksmuose“. Profesinės sąjungos taip pat apkaltintos priėmusios užsienio pagalbą antivalstybinei veiklai vykdyti.

Anksčiau Baltarusijos valdžia uždraudė daugybę žmogaus teisių ir nevyriausybinių organizacijų, apkaltinusi jas prisidėjus prie masinių protestų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių