Baltarusijoje sulaikyti dešimtys opozicijos protestuotojų, 5 žurnalistai

  • Teksto dydis:

Baltarusijos opozicijai atnaujinus protestus prieš autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą, milicija šeštadienį sulaikė dešimtis protestuotojų ir mažiausiai penkis žurnalistus, pranešė teisių gynimo centras „Viasna“.

Masinės demonstracijos Baltarusijoje prasidėjo pernai rugpjūtį, A. Lukašenką paskelbus prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų diplomatai vadina suklastotais, nugalėtoju.

Tačiau protestai per žiemą nuslopo, valdžiai ėmusis griežtų priemonių prieš jų dalyvius. Nuo rugpjūčio tūkstančiai žmonių buvo suimti, keli protestuotojai žuvo, o šimtams skirtos ilgos laisvės atėmimo bausmės.

Protestuotojus mobilizuojantis ir jų veiksmus koordinuojantis platformos „Telegram“ kanalas NEXTA šią savaitę paragino šeštadienį pradėti "antrą protestų bangą“.

Teisių gynimo centro „Viasna“ duomenimis, iki 16 val. 30 min. vietos (15 val. 30 min. Lietuvos) laiku teisėsauga įvairiuose šalies miestuose sulaikė mažiausiai 37 žmones, tarp jų – penkis žurnalistus.

Minske opozicijos šalininkai planavo iki ankstyvos popietės susirinkti sostinės centre, tačiau jiems sutrukdė kelias gatves ir vieną pagrindinių aikščių užtvėrusi milicija. Apie tai pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Socialiniuose tinkluose išplitusiose ir vietos žiniasklaidos paskelbtose nuotraukose matyti karinių transporto priemonių saugomas miesto centras.

Centras "Viasna" pranešė, kad tarp sulaikytų žurnalistų – du nepriklausomo naujienų portalo tut.by redaktoriai.

Anksčiau šį mėnesį šio portalo žurnalistei teismas skyrė 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę už tai, kad ji paviešino nutekintus medicinos įrašus, paneigiančius teisėsaugos teiginį, kad milicijos areštinėje miręs protestuotojas buvo apsvaigęs nuo alkoholio.

NEXTA šeštadienio popietę paragino protestuotojus persigrupuoti ir organizuoti išskaidytas protesto akcijas savo miestuose.

Protestuotojai buvo susirinkę į pavienius mitingus ketvirtadienį, kai Baltarusijos opozicija minėjo Laisvės dieną – nepriklausomybės paskelbimo 1918-aisiais metines. Centro „Viasna“ duomenimis, milicija per dieną sulaikė mažiausiai 176 žmones.

Nepaisydami dėl represijų Europos Sąjungos įvestų sankcijų, A. Lukašenka ir jo bendražygiai laikosi tvirtai. Nuo 1994 metų 10 mln. gyventojų turinčią šalį geležiniu kumščiu valdantis lyderis tvirtina atlaikęs Vakarų pakurstytą „revoliuciją“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EILINIS LIETUVOS VALDŽIOS MAKARONŲ KABINIMAS VISUOMENEI

EILINIS LIETUVOS VALDŽIOS MAKARONŲ KABINIMAS VISUOMENEI portretas
Tai eilinis Lietuvos dėmesio nukreipimas nuo savo NIEKŠIŠKŲ veiksmų Lietuvos- Baltarusijos pasienyje. Sustabdytas sunkiasvorių mašinų važiavimas per Lietuvos pasienį 2.3 tūkstančiams mašinų !!! Tai - pasityčiojimas iš vežėjų ir milžiniški nuostoliai firmoms. Ar neteks Lietuvai atsakyti už savo niekšiškus darbelius ir nuostolius padengti finansiškai. Neabejoju, teismai prasidės...Ir...kaip tokius NIEKŠUS toliau kas nors gerbs?

tai

tai portretas
dar labai demokratiskai suima pasodina pavalgydina jei tai butu china tai vietoje gautu i kakta o bideno vaiku kolonija?.... baisu tik tai nerasoma o cia vargseliai navalion ckanovska palikusi vaikus nezinia kam?...

Robis

Robis  portretas
Rassija vorog ,žive Beelarus.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių