Baltarusijos migrantų „taktika“ aštrina ES diskusijas dėl pasienio užtvarų finansavimo

Auganti įtampa prie Lenkijos ir Baltarusijos sienos, kur susirinkę tūkstančiai migrantų mėgino prasiveržti į Europos Sąjungos teritoriją, Bendrijoje paaštrino debatus, ar turėtų būti skiriamas bloko finansavimas pasienio tvoroms ir kitokioms užtvaroms.

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) trečiadienį viešėdamas Varšuvoje sakė, kad toks finansavimas „teisiškai galimas“ ir šiuo metu yra svarstomas.

Tačiau ši pozicija kertasi su išsakyta Europos Komisijos pirmininkės Ursulos von der Leyen (Urzulos fon der Lajen) nuomone. Ji prieš tris savaites įvykusiame ES viršūnių susitikime sakė, kad „nebus jokio finansavimo spygliuotai vielai ir sienoms“.

Ch. Michelis kalbėjo apie „fizinę infrastruktūrą“ ir nepatikslino, ar omenyje turi pjaunančios vielos užtvaras, ar kokias nors kitokias fizines kliūtis. Visgi iš jo žodžių buvo galima suprasti, kad ES narės tokius scenarijus nagrinėja.

„Kalbėsimės apie fizinę infrastruktūrą ir galimybes ją finansuoti“, – Ch. Michelis sakė per spaudos konferenciją Varšuvoje su Lenkijos premjeru Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu).

„Kalbu apie fizinę infrastruktūrą, kuri geriau apsaugotų ES – šiuo atveju visų pirma turiu galvoje priešakinės linijos šalis, nes nacionalinės sienos taip pat yra ES sienos“, – pridūrė jis.

Europos Komisijos atstovas Adalbertas Jahnzas (Adalbertas Jancas) žurnalistams Briuselyje sakė, kad šiuo klausimu U. von der Leyen „pozicija buvo labai aiški“.

Jis atkreipė dėmesį, kad ES jau finansuoja kitokio pobūdžio pasienio infrastruktūrą, kaip antai: stebėjimo bokštus ir kontrolės postus, taip pat įrangos, įskaitant naktinio stebėjimo kameras, bepilotes skraidykles ir kitokius orlaivius, pirkimą bei „perimetro apsaugos sistemas“.

„Kalbant apie sienų valdymą, skiriamas labai reikšmingas Europos finansavimas labai veiksmingoms ir svarbioms priemonėms, įskaitant pasienio infrastruktūrą“, – pabrėžė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Užsitverkit , busit tikri sovietai. Tik Sibiro neturit, bet galit prasyt pagalbos Kanada ar Aliaska. Zvaigzdes veliavoj irgi turit....cha...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių