Baltarusijos URM pakvietė užsienio atstovus stebėti prezidento rinkimus

Baltarusijos užsienio reikalų ministerija trečiadienį išsiuntė kvietimus Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui (ODIHR), Nepriklausomų valstybių sandraugai (NVS) ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijai (ŠBO) kvietimus stebėti rugpjūčio 9 dieną vyksiančius prezidento rinkimus, pranešė ministerijos atstovas spaudai Anatolijus Glazas.

„Šiandien, kitą dieną po kandidatų registracijos, visiškai laikydamasi anksčiau paskelbtų viešų pareiškimų, URM išsiuntė kvietimus [stebėti] rinkimų ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biurui, Nepriklausomų valstybių sandraugai ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijai“, – nurodė A. Glazas.

Jis pabrėžė, kad tai yra tradiciniai Baltarusijos partneriai stebint rinkimus.

„Mes nė per žingsnį neatsitraukiame nuo savo patvirtinimų ir įsipareigojimų, taip pat ir ESBO“, – sakė URM atstovas.

„Baltarusija niekuomet nerengė rinkimų be stebėtojų. Ir šįkart nuo pat pradžių buvome tvirtai nusiteikę po kandidatų registracijos pakviesti ESBO ODIHR stebėtojų. Apie tai ne kartą kalbėta viešai, ši pozicija skelbta ir mūsų partneriams Vakaruose. taip pat ir Biurui ir [jo vadovei] Ingibjorg Solrun Gisladottir (Ingibjorg Soulrun Gisladoutir) asmeniškai. Šiame kontekste esame visiškai skaidrūs ir tai galima patikrinti“, – kalbėjo A. Glazas.

URM atstovas pridūrė, kad artimiausiu metu šalies parlamentas išsiųs pakvietimų parlamentinėms struktūroms, tokioms kaip Baltarusijos ir Rusijos sąjungos Parlamentinis Susirinkimas, NVS Tarpparlamentinė Asamblėja, ESBO Parlamentinė Asamblėja ir Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja.

„Žinoma, situacija dėl plintančios koronavirusinės infekcijos įvedė pokyčių daugelyje sričių, taip pat ir ODIHR rinkimų stebėjimo praktikoje. Tokia situacija susiklostė pirmą kartą. Atidžiai analizavome kitų šalių-dalyvių, kuriose pastaraisiais mėnesiais vyko rinkimai, patirtį. Dabartinėmis ypatingomis sąlygomis dauguma – jei ne visais – atvejų ODIHR atsiųsdavo specialias stebėjimo misijas, susidedančias iš kelių ekspertų“, – sakė A. Glazas.

Jis nurodė, kad į Baltarusiją atvyksiantiems tarptautiniams stebėtojams, kaip ir kitiems rinkimų proceso dalyviams, reikės laikytis tam tikrų atsargumo priemonių, kurias, remdamosi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis, parengė Baltarusijos URM, Sveikatos apsaugos ministerija ir Centrinė rinkimų komisija.

„Baltarusija buvo ir lieka atvira tarptautiniams stebėtojams ir yra pasirengusi sudaryti visas būtinas sąlygas efektyviam užsienio stebėtojų darbui artėjančiuose rinkimuose“, – tvirtino A. Glazas.

ESBO anksčiau trečiadienį pareiškė, kad nestebės Baltarusijos prezidento rinkimų, nes laiku negavo kvietimo.

Baltarusijos CRK pirmininkė Lidija Jermošina savo ruožtu sakė, kad lėtėjant COVID-19 plitimui Minskas pakvies tarptautinių stebėtojų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vanga

Vanga  portretas
Jau vakar Europa pranešė, kad stebėtojų nesiųs, o jūs vis dar skelbiate niekus.

ane?

ane? portretas
Pirma susodino į kalėimus visus savo varžovus, o dabar kviečia stebėtojus- ožys.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių