Be elektros tebegyvenančius venesueliečius apėmusi neviltis ir pyktis

  • Teksto dydis:

Venesueliečių nuotaikos trečiadienį svyravo tarp nevilties ir įtūžio, trečią dieną kęsdami beveik visą šalį paralyžiavusią elektros tinklų avariją – jau antrą tokio pobūdžio incidentą per šį mėnesį.

„Maisto atsargos pradeda pūti. Nėra vandens. Transportas iš esmės neveikia. Nėra ryšio priemonių“, – skundėsi Nestoras Carreno (Nestoras Karenjas), priverstas uždaryti savo piceriją viename buvusiame prabangiame Karakaso rajone.

„Nežinau, kaip sekasi mano šeimai. Didėja nesaugumas“, – pridūrė jis“

Nuo šio elektros energijos tiekimo sutrikimo pradžios sostinės gyventojai reiškė savo pasipiktinimą tarškindami keptuvėmis ir spausdami automobilių garso signalus.

Įtūžį kurstė prisiminimai apie pirmąjį gedimą, prasidėjusį kovo 7-ąją ir trukusį savaitę. Tąsyk be elektros ir vandens likę gyventojai buvo priversti semti vandenį iš upių ir nuotekų kanalų. Nuo tada daugelis pradėjo kaupti maisto ir vandens atsargas.

Prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) vyriausybė, dėl šių sutrikimų kaltinanti JAV „kibernetines atakas“ ir opozicijos „sabotažą“ bei „terorizmą“, nurodė uždaryti valstybines įstaigas ir mokyklas. Jų durys lieka užvertos ir ketvirtadienį.

Ryšių ministras Jorge Rodriguezas (Chorchė Rodrigesas) sakė, kad per naująją avariją elektros tiekimą sostinėje buvo pavykę trumpam atkurti, bet neilgai trukus dalis miesto ir kitų regionų vėl skendėjo tamsoje.

Pasak jo, tęsiami darbai siekiant suremontuoti „įrangą, apgadintą terorizmo“.

Pasak socialinių tinklų vartotojų, elektros tinklų avarija paveikė 21 iš 23 Venesuelos valstijų.

Vyriausybė jokios oficialios informacijos apie sutrikimų mastą nepaskelbė.

Opozicijos lyderis Juanas Guaido (Chuanas Gvaidas), kurį JAV ir daugelis jų sąjungininkių yra pripažinusios laikinuoju valstybės vadovu, paragino šeštadienį surengti šalies masto protestą dėl „neteikiamų viešųjų paslaugų“.

„Nebėra šviesos, negalime likti pasyvūs veikėjai“, – jis sakė savo šalininkams.

Nacionalinio Susirinkimo pirmininkas atmetė vyriausybės „melą“, kad dėl naujausių sutrikimų kalta opozicija.

J. Guaido paraginus surengti šalies masto protestą, N. Maduro kreipėsi į savo šalininkus, prašydamas „didelės mobilizacijos“ šeštadienį jo vyriausybei apginti.

„Blogiausia, ką galima išgyventi“

Karakase gyvenenti 48-erių Mildred Tejeras (Mildred Techeras) aiškino, kokių sunkumų kasdien patiria.

„Nežinai, ar bus kaip grįžti namo, jeigu esi išėjusi ieškoti ko nors pavalgyti arba, kaip dabar, elektros ir vandens. Patiriame blogiausia, ką galima išgyventi Venesueloje“, – skundėsi ji.

Per kelerius pastaruosius metus Venesueloje padažnėjo atvejų, kai sutrinka elektros tiekimas. Šie incidentai pabrėžia jau seniai besitęsiantį šalies, buvusios turtingiausia Pietų Amerikoje, slydimą į krizę.

Tačiau šio mėnesio avarijos pagal savo mastą neturi precedento. Ekspertų skaičiavimais, Venesuelos ekonomikai jos kainavo 200 mln. JAV dolerių (177,6 mln. eurų) per dieną.

Abiem atvejais vyriausybė tvirtino, kad šią padėtį sukėlė sutrikimai šalies pagrindinėje jėgainėje – Gūrio hidroelektrinėje. Ši šalies pietuose ant Orinoko upės esanti jėgainė tiekia 80 proc. šalyje suvartojamos energijos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stanislovas

Stanislovas portretas
Tai gerai kuo labiau įpyks tuo lengviau eis kariauti su Amerika kad šioji nepavogtų jų šalies ateities,- naftos išteklių 162 kartus viršinančių Saudo arabijos naftos išteklius... Štai dėl ko JAV parūpo demokratija Venesueloje,štai dėl ko atsirado jos provokatoriai statytiniai Gaidžiai,vietoje tautos išrinkto prezidento Madūros...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių