Pereiti į pagrindinį turinį

Belgija pasiekė susitarimą dėl ES ir Kanados prekybos sutarties

2016-10-27 11:10
BNS inf.

Belgijos politiniai lyderiai pasiekė bendrą susitarimą, kad šalis pritars Europos Sąjungos ir Kanados laisvosios prekybos sutarčiai, ketvirtadienį pranešė premjeras Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis), todėl stiprėja viltys, kad šis paktas bus greitai pasirašytas.

 

Charles'is Michelis
Charles'is Michelis / Scanpix nuotr.

Pasak Ch.Michelio, susitarimas buvo pasiektas po vėliausio derybų maratono, siekiant Belgijos prancūzakalbių bendruomenių pritarimo, bet kurio planuojamai sutarčiai negalėjo palaikymo pareikšti nacionalinė vyriausybė.

Kad ši sutartis būtų pasirašyta, reikalingas visų 28 ES narių pritarimas.

Šią žinią netrukus patvirtino pietinio prancūzakalbio Valonijos regiono vyriausybės vadovas Paulis Magnette'as (Polis Magnetas), pagrindinis Išsamiosios ekonomikos ir prekybos sutarties (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) oponentas.

„Pagaliau pasiekėme sutarimą tarp belgų, kuris dabar bus pateiktas Europos institucijoms ir mūsų partneriams Europoje, – sakė P.Magnette'as. – Valonija nepaprastai džiaugiasi, kad mūsų reikalavimų buvo išklausyta.“

Belgija supykdė Kanadą ir Europos Sąjungos lyderius, septynerius metus derinusius šią sutartį, kai Valonijos nepritarimas faktiškai užblokavo CETA.

Belgijos vidaus konsensusas buvo pasiektas, kai jau buvo nuspręsta atšaukti vėliau ketvirtadienį turėjusį prasidėti Kanados premjero Justino Trudeau (Džastino Triudo) vizitą Briuselyje, per kurį turėjo įvykti CETA pasirašymo ceremonija.

Kol kas neaišku, kada šis viršūnių susitikimas bus surengtas.

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika. Ji būtų iki šiol ambicingiausia laisvosios prekybos sutartis.

Valonijos, 3,5 mln. gyventojų turinčio regiono į pietus nuo Briuselio, lyderiai nori garantijų, kad CETA nepakenks vietinių ūkininkų ir kitų interesams.

Tačiau CETA priešininkai sako, kad šis pavojingas laisvosios rinkos precedentas užtikrina per didelę apsaugą tarptautiniams investuotojams. Anot skeptikų, jie galės versti vyriausybes keisti įstatymus nepaisant gyventojų norų.

Kanada sveikina

Prancūzakalbio Valonijos regiono nepritarimas grasino sužlugdyti 28 valstybių Bendrijos ir Kanados, dešimtos pagal dydį pasaulio ekonomikos sutartį.

Bet Belgijos ministras pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) ketvirtadienį pranešė, kad pasiekė susitarimą su Valonijos lyderiais dėl pritarimo Išsamiosios ekonomikos ir prekybos sutarčiai (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA).

„Jeigu jis materializuosis – bus puiki žinia“, – pareiškė Kanados ministras, lankydamasis Paryžiuje, ir pridūrė kol kas esąs nusiteikęs „atsargiai optimistiškai“.

Jo prancūzų kolega Jeanas-Marcas Ayrault (Žanas Markas Airo) pridūrė: „Jeigu jis bus patvirtintas, mes labai dėl to džiaugsimės“.

CETA sujungtų 500 mln. vartotojų turinčią ES rinką su dešimta didžiausia pasaulio ekonomika. Ji būtų iki šiol ambicingiausia laisvosios prekybos sutartis.

„Esu nusiteikęs atsargiai optimistiškai – kartą įkąstas bus dvigubai bailesnis, – pridūrė S.Dion. – Mes parodysime, kad įmanoma prekiauti ir turėti pažangias strategijas aplinkosaugos, sveikatos ir socialinėje politikoje“.

Valonijos, 3,5 mln. gyventojų turinčio regiono į pietus nuo Briuselio, lyderiai nori garantijų, kad CETA nepakenks vietinių ūkininkų ir kitų interesams.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų