Beniliukso šalys pasirašė svarbų susitarimą dėl oro erdvės gynybos

  • Teksto dydis:

Trys Beniliukso šalys – Belgija, Nyderlandai ir Liuksemburgas – trečiadienį susidarė bendrai stebėti ir saugoti savo oro erdvę, o toks susitarimas buvo pirmasis tarp Europos Sąjungos valstybių, rašo Briuselio nepriklausoma naujienų svetainė „EUobserver“.

Nuo 2017 metų Belgijos ir Olandijos oro pajėgos paeiliui stebės Beniliukso oro erdvę. Liuksemburgas neturi karinių oro pajėgų, todėl tik leis skraidyti savo oro erdvėje kaimyninių šalių naikintuvams.

Pagal šią bendrą misiją taip pat numatoma vykdyti vadinamąją „Renegade“ procedūrą – įtartinų civilinių orlaivių, galinčių kelti terorizmo pavojų, atpažinimą.

„Šis susitarimas yra žingsnis į priekį intensyvinant Europos karinį bendradarbiavimą“, – sakoma Belgijos premjero Charles'o Michelio (Šarlio Mišelio) pranešime.

„Dirbame kartu, kad užtikrintume tą Europos saugumo pažangą. Siaubingi įvykiai pastaraisiais mėnesiais mus smarkiai motyvuoja“, – nurodė Nyderlandų vyriausybės vadovas Marcas Rutte (Markas Rutė), turėdamas omenyje neseniai įvykdytas teroro atakas Prancūzijoje ir Danijoje.

Beniliukso susitarimas yra naujovė Europos gynybos politikoje – šios šalys pirmosios Bendrijoje susitarė, kad jų oro pajėgos gali veikti visame šiame regione ir potencialiai atakuoti pavojų keliančius taikinius virš kaimyninės šalies teritorijos.

Tokia sutartis kelia svarbių teisinių klausimų, dėl kurių tikriausiai bus įtemptai diskutuojama trijų šalių parlamentuose per ratifikacijos procesą.

Sutartyje sakoma, kad iškilus būtinybei numušti civilinį orlaivį, atsakomybė dėl to sprendimo tenka nacionalinėms institucijoms: premjerui Belgijoje ir teisingumo ministrui Nyderlanduose.

Liuksemburgas jau atmetė galimybę panaudoti letalinę jėgą virš savo teritorijos.

Susitarimas dėl bendrų misijų palengvins Olandijos karinių oro pajėgų naštą. Nyderlandai planuoja savo senus naikintuvus F-16 iki 2019 metų pakeisti naujais F-35, bet tą programa vėluoja, o pirkimų kaina smarkiai išaugo.

Belgija taip pat planuoja pakeisti savo naudojamus F-16 fleet iki 2018 metų. Šalis planavo pirkti prancūziškus naikintuvus „Rafale“, bet stiprinamas bendradarbiavimas su Nyderlandais gali paskatinti šalį įsigyti amerikietiškųjų F-35.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių