Bevizio režimo Gruzijai ir Ukrainai politinės perspektyvos – labai optimistiškos

  • Teksto dydis:

Politinės nuotaikos dėl vizų liberalizavimo Gruzijos ir Ukrainos piliečiams, pradedant nuo 2016 metų, yra labai optimistiškos, sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas penktadienį per spaudos konferenciją po Rytų partnerystės viršūnių susitikimo Rygoje.

Jis nurodė, kad vizų liberalizavimui reikės pritarimo iš visų 28 ES valstybių, tačiau, anot jo, „daug žadantis signalas“ yra tai, kad visi Rygos susitikime dalyvavę premjerai ir prezidentai kalbėjo apie vizų liberalizavimo proceso svarbą.

„Politinė nuotaika, kai kalbama šia tema, yra atsakinga, bet labai, labai optimistiška“, – pasakė jis.

Latvijos ministrė pirmininkė Laimduota Straujuma pagyrė Gruziją ir Ukrainą, kad jos aktyviai stengiasi patenkinti visus kriterijus ir reikalavimus, kurių reikia norint panaikinti vizas. Jeigu Europos Komisija metų pabaigoje pareikš teigiamą nuomonę, Gruzija ir Ukraina galės džiaugtis beviziu režimu jau kitais metais, sakė ji.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) pažymėjo, kad Gruzija ir Ukraina pastaraisiais mėnesiais padarė milžinišką pažangą. Jis pasakė šiandien pateikęs Gruzijos ir Ukrainos pareigūnams sąrašą sričių, kuriose dar reikia padirbėti.

„Komisija kitą savo vertinimą paskelbs apie gruodžio 15 dieną, tuomet Taryba priims sprendimą. Žiūriu labai optimistiškai į vizų režimo liberalizavimą Gruzijai ir Ukrainai“, – sakė J.-C.Junckeris.

ES Vadovų Tarybai pirmininkaujanti Latvija gegužės 21-22 dieną surengė Rytų partnerystės viršūnių susitikimą, kuriame buvo priimta Rygos deklaracija, apibrėžianti ES ir Rytų partnerystės šalių santykius artimiausioje ateityje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių