Pereiti į pagrindinį turinį

Birželio 1 dieną Moldovoje vyks Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimas

2023-01-11 16:41

Birželio 1 dieną Europos vadovai susitiks Moldovoje, kur vyks antrasis viršūnių susitikimas viso žemyno forume, kurio tikslas – stiprinti vienybę Rusijos karo Ukrainoje akivaizdoje, pranešė pareigūnai.

Shutterstock nuotr.

Europos politinę bendriją, kuriai priklauso 27 Europos Sąjungos valstybės ir blokui nepriklausančios šalys, pavyzdžiui, Jungtinė Karalystė, Turkija ir Ukraina, sumanė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), norėdamas suburti panašiai mąstančias šalis.

Spalio mėnesį Prahoje vykusiame pirmajame susitikime dalyvavo 44 šalys, išskyrus Rusiją ir Baltarusiją.

Kritikai kaltino forumą, kad šis tėra proga lyderiams nusifotografuoti ir pašnekėti, tačiau jo šalininkai tvirtina, kad tai yra naudinga bendradarbiavimo priemonė.

Kai kurios šalys, pavyzdžiui, JK, kuri 2020 metais pasitraukė iš Europos Sąjungos, iš pradžių nenorėjo dalyvauti, nes baiminosi, kad blokas jame dominuos.

Su Ukraina besiribojanti Moldova, siekianti atsikratyti Maskvos įtakos ir įstoti į ES, buvo pasirinkta simboline antrąja renginio šeimininke.

ES narė Ispanija, o po jos JK yra paskirtos rengti du kitus politinės bendrijos susitikimus, kurie turėtų vykti kas šešis mėnesius.

 

Daugiau naujienų