A. Blinkenas atvyko į Egiptą ir pradeda savo vizitą Artimuosiuose Rytuose

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) sekmadienį atvyko į Egiptą, į pirmąją savo Artimuosiuose Rytuose vizito stotelę, kur, kaip tikimasi, jis aptars mirtinų smurto protrūkių Izraelyje ir Palestinoje bangą.

Prieš išvykdamas į Jeruzalę ir Ramalą pirmadienį ir antradienį A. Blinkenas susitiks su prezidentu ir aukščiausio rango diplomatais Egipte, kuris istoriškai atlieka tarpininkavimo vaidmenį Artimųjų Rytų konflikte.

Penktadienį palestinietis šaulys nužudė septynis žmones netoli Rytų Jeruzalės gyvenviečių kvartale, o šeštadienį įvyko dar vienas išpuolis.

Ketvirtadienį per Izraelio kariuomenės reidą Dženino pabėgėlių stovykloje Vakarų Krante žuvo devyni žmonės – tai buvo viena iš daugiausiai aukų pareikalavusių operacijų per pastaruosius metus.

Izraelis teigia, kad taikėsi į „Islamo džihado“ kovotojus, o po to, atsakydamas į raketų smūgį, smogė Gazos Ruožą valdančiam palestiniečių judėjimui „Hamas“.

JAV valstybės departamento atstovas spaudai Vedantas Patelis, pasmerkęs „siaubingą“ išpuolį sinagogoje, žurnalistam teigė, kad A. Blinkenas susitiks su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu (Benjaminu Netanjahu) ir palestiniečių lyderiu Mahmoudu Abbasu (Mahmudu Abasu) ir ragins „imtis veiksmų įtampai mažinti“.

Pati kelionė yra žinutė.

Tikėtina, kad šis smurto protrūkis taip pat bus įtrauktas į A. Blinkeno ir Egipto prezidento Abdel Fattaho El Sisi (Abdel Fataho Sisi), kurio šalies tradicinis vaidmuo tarpininkavimo Artimuosiuose Rytuose vaidmuo padėjo jam išlikti svarbiu JAV partneriu, nepaisant Vašingtono lyderio Joe Bideno (Džo Baideno) kritikos dėl jo žmogaus teisių padėties, susitikimą.

Jungtinės Valstijos, palaikančius glaudžius santykius su Izraeliu, istoriškai vadovo Artimųjų Rytų diplomatijai.

Tačiau ekspertai abejoja, ar A. Blinkenui pavyks pasiekti kokį nors proveržį.

„Absoliučiai geriausia, ką jie gali padaryti, tai išlaikyti stabilią padėtį, kad būtų išvengta dar vieno 2021-ųjų gegužės mėnesio“, – teigė JAV derybų veteranas Aaronas Davidas Milleris (Aronas Deividas Mileris), turėdamas omenyje 11 dienų trūkusias Izraelio ir „Hamas“ kovas, kurios baigėsi Egipto tarpininkavimu sudarytomis paliaubomis.

Buvęs palestiniečių pareigūnas, dabar dirbantis Vašingtono institute, Ghaithas Alomari (Gaitas Alomaris), mano, kad A. Blinkenas veikiau atkartos tradicinę JAV poziciją, o ne imsis naujų veiksmų.

„Pati kelionė yra žinutė“, – pridūrė jis.

„A. Blinkenas prašys M. Abbaso padaryti daugiau, tačiau neaišku, ką jie gali padaryti“, – teigė G. Alomari, turėdamas omenyje palestiniečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
truksta blinkavyciutes ir biznis okey ,,,,,,,0

555

555 portretas
Vazineja mergicka idomu ar ilgai pragyvent gyvenima galvodama tik apie kara beprasmiskas nugyventas gyvenimas apgailetna tipine silkes kekse

Juozapa

Juozapa portretas
Ten ruošiasi karo biznį daryt.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių