A. Blinkenas: JAV ir Kinija turėtų protingai spręsti nesutarimus dėl Taivano

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) penktadienį išreiškė viltį, kad nesutarimai su Kinija dėl Taivano bus sureguliuoti, Pekinui piktai pasisakius prieš galimą Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) vizitą autonominėje saloje.

Paklaustas apie N. Pelosi planus, A. Blinkenas jų teisiogiai nekomentavo, bet sakė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ketvirtadienį kalbėdamasis su Kinijos vadovu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) aiškia pareiškė, jog Jungtinės Valstijos „tvirtai priešinasi bet kokioms vienašališkoms pastangoms“ pakeisti Taivano status quo.

„Kalbant apie Taivaną, dėl daug ko nesutariame, bet per daugiau kaip 40 metų sugebėjome valdyti šiuos nesutarimus ir daryti tai tokiu būdu, kuris išsaugojo taiką ir stabilumą bei leido žmonėms Taivane klestėti“, – sakė A. Blinkenas, turėdamas galvoje laikotarpį, kai Jungtinės Valstijos oficialiai pripažino Pekino vyriausybę, o Taivaną – „vienos Kinijos“ dalimi.

„Toliau tai valdyti protingu būdu, nesukuriančiu konflikto galimybės ir paliekančiu atviras linijas palaikyti ryšį šiuo klausimu, būtų svarbi mūsų bendros atsakomybės dalis“, – žurnalistams sakė A. Bidenas per spaudos konferenciją su Japonijos užsienio užsienio reikalų ministru.

„Esame įsitikinę, kad lyderių tiesioginė komunikacija yra esmingiausias aspektas, vykdant mūsų pareigą valdyti su Taivanu susijusius reikalus kuo atsakingiausiai“, – pabrėžė jis.

J. Bideno administracijoje buvo pastebima vidaus įtampa dėl N. Pelosi planų aplankyti Taivaną, kuri yra trečia eilėje perimti prezidento įgaliojimus. Baiminamasi, kad Pekinas, laikantis Taivaną neatsiejama savo teritorijos dalimi, tokį vizitą laikytų provokacija.

N. Pelosi, J. Bideno Demokratų partijos narė, jau seniai griežtai kritikuojanti Pekiną, savo kelionių planų nekomentavo, bet teigė Taivano nepriklausomybės nepalaikanti.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Protingumas pagal Blinkeną...

Protingumas pagal Blinkeną... portretas
Darykite taip, kaip MES JUMS PASAKYSIME. Tik...tie laikai jau praeityje. Bus taip, kaip panorės Kinija.

Tu

Tu portretas
Amerikai laikas ismokt klausyt

na Kinija -sutinka ir praso sy reikala sprest PROTINGAI

na  Kinija  -sutinka ir praso sy reikala sprest PROTINGAI  portretas
bet kur amerikoj rast nors viena PROTINGA AMERIKONA ??????
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių