A. Blinkenas vyks į Indiją

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas kitą savaitę vyks į Indiją, penktadienį pranešė pareigūnai, nes šalyje, kurios pozicija tampa vis artimesnė Vašingtonui, auga nerimas dėl Afganistano.

Trečiadienį derybose Delyje A. Blinkenas aptars tokias temas kaip „atsigavimas po COVID-19 pandemijos, Indijos ir Ramiojo vandenyno regionas, Afganistanas ir bendradarbiavimas Jungtinėse Tautose“, sakoma Indijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

JAV valstybės departamentas pranešė, kad A. Blinkenas susitiks su ministru pirmininku Narendra Modi ir užsienio reikalų ministru Subrahmanyamu Jaishankaru ir po to dar vyks derybų į Kuveitą.

Tai bus pirmoji A. Blinkeno kaip aukščiausio rango JAV diplomato kelionė į Indiją, kuri nuo dešimtojo dešimtmečio pabaigos vis labiau artėjo prie JAV, nes dvi didžiausios pasaulio demokratijos turi bendrą požiūrį į kylančią Kiniją, islamo ekstremizmą ir kitus iššūkius.

Indija – viena entuziastingiausių Afganistano vyriausybės, pradėjusios eiti pareigas po JAV invazijos 2001 metais, šalininkių.

Prezidentas Joe Bidenas įsakė JAV kariams pasitraukti iš Afganistano iki rugpjūčio pabaigos ir užbaigti visų laikų ilgiausią karą, sakydamas, kad nieko daugiau pasiekti negalima, nepaisant to, kad Talibano sukilėliai vėl užima dideles teritorijas.

Talibanas bendradarbiavo su aršiai prieš Indiją nusiteikusiais ekstremistais, kai musulmonų sunitų kovotojai 1996–2001 metais valdė Afganistaną, o 1999 metais Talibano bastione Kandahare buvo užgrobtas Indijos civilinis lėktuvas.

Indija nuo 2001 metų Afganistanui skyrė 3 mlrd. dolerių, be kita ko, padėjo statyti naują parlamento pastatą, taip supykdydama savo istorinį konkurentą Pakistaną, kuris buvo pagrindinis Talibano rėmėjas.

Indija neseniai iš savo konsulato Kandahare evakavo 50 diplomatų ir kitų darbuotojų, tačiau reikalavo, kad misija liktų atvira ir kad darbuotojai galėtų grįžti, kai tik pagerės saugumo situacija.

Vadovaujant J. Bidenui, JAV taip pat siekia sustiprinti bendradarbiavimą su Indija dėl pagrindinių klimato kaitos ir pasaulinių sveikatos prioritetų. Kovo mėnesį buvo paskelbtas susitarimas, kad Indija pagamins milijardą vakcinų nuo COVID-19 su JAV, Japonijos ir Australijos parama.

 


Šiame straipsnyje: Antony BlinkenasJAVIndija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių