Branduolinis kuras į Astravo AE bus įvežtas jau rudenį

Branduolinį kurą į Astravo atominę elektrinę (AE) Baltarusija įveš jau rudenį, paskelbė šalies energetikos viceministras Michailas Michadiukas.

„Branduolinį kurą įvežti planuojame likus mėnesiui-pusantro iki paleidimo. Kuro įvežimui technologiškai pasiruošę būsime jau rugsėjį. Manome, kad rudenį branduolinį kurą įvešime“, – žurnalistams sakė M. Michadiukas, kurį cituoja Baltarusijos naujienų agentūra BELTA.

Viceministras taip pat paaiškino, kodėl branduolinį kurą ketinama įvežti likus mėnesiui iki atominės jėgainės paleidimo.

„Po to, kai geležinkeliu į jėgainę atvežamas branduolinis kuras, reikia atlikti jo įvadinę patikrą. Tai užtrunka apie 3 savaites. Dar savaitė-dvi reikalingos kitoms technologinėms operacijoms“, – tvirtino M. Michadiukas.

Pasak jo, svarbiausia šiuo metu – neskubėti.

„Mūsų atsakomybė dabar – nepasiduoti skubai, kuri paveiktų saugumą ateityje. Yra griežtas reglamentas kiekvieno veiksmo atveju, kiekvienoje technologinėje grandyje. Prieš pradėdami kurios nors technologinės grandies bandymus, mūsų personalas juos atlieka simuliatoriuje. Šiuo metu AE personalas dirba kiaurą parą, kaip eksploatuojamoje elektrinėje“, – sakė M. Michadiukas.

Viceministras taip pat patikino, kad pirmojo Astravo AE bloko statyba jau yra beveik užbaigta, aktyviai vykdomi paruošiamieji paleidimo darbai. Antrajame bloke šiuo metu montuojama įranga.

Artimiausiu metu Astravo AE bus pradėti hidrauliniai bandymai.

„Toliau pradėsime šaltuosius ir karštuosius bandymus, atliksime reviziją ir judėsime fizinio paleidimo link“, – pareiškė M. Michadiukas.

ELTA primena, kad Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km. Pirmąjį jėgainės reaktorių tikimasi paleisti jau šiemet, antrąjį - kitais metais.

Lietuvos Seimas yra priėmęs įstatymą, neleidžiantį pirkti elektros iš Astravo AE, kai ši pradės veikti. Tokį sprendimą yra priėmusi ir Lenkija. Tuo metu latviai nerodė didelio solidarumo Lietuvos interesui, kad kaimyninės šalys ateityje taip pat neįsileistų Astravo AE energijos į savo rinkas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ach: "Baltarusija 2400 MW galios atominę elektrinę stato netoli Astravo miesto, nuo Vilniaus nutolusio vos per 50 km." - klausimėlis TIK toks: koks slaptas karinis objektas (reikalaujantis DAUG elektros) netolies slypi, kur iš Černobylio buvo iškelta 'Duga'?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių