Pereiti į pagrindinį turinį

Britanijos regionų valdžios rinkimų rezultatai suteikė atokvėpį leiboristų lyderiui

2016-05-07 09:01
BNS inf.

Britanijos opozicinė Leiboristų partija išsaugojo savo pozicijas ir susigrąžino Londono mero postą per vietos valdžios rinkimus, o šie rezultatai suteiks šiokį tokį atokvėpį į keblią padėtį patekusiam partijos lyderiui Jeremy Corbynui (Džeremiui Korbinui).

Jeremy Corbynas
Jeremy Corbynas / Scanpix nuotr.

Ketvirtadienį vykęs balsavimas netapo katastrofa, kurią prognozavo kai kurie žiniasklaidos apžvalgininkai ir kurios galbūt netgi troško dalis pačių leiboristų, nepatenkintų veterano socialisto pergale rugsėjį vykusiuose partijos vadovo rinkimuose ir norinčių, kad jis pasitrauktų.

Rezultatai, susiję su 118 iš 124 Anglijos tarybų, rodo, kad leiboristai prarado kontrolę vienoje taryboje ir neteko iš viso 17 vietų, o premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) konservatoriai neteko 23 vietų ir išlaikė savo kontroliuotas 34 tarybas.

Velse leiboristai prarado vieną mandatą 60 vietų regiono parlamente, bet išsaugojo kontrolę.

Labiausia intriguojančia rinkimų nakties naujiena tapo žinia, kad į Velso parlamentą pirmąkart buvo išrinktas prieš imigrantus nusistačiusios Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) deputatas.

Tačiau svarbiausia simboline pergale leiboristams tapo susigrąžinta Londono rotušė: sostinės meru buvo išrinktas 45 metų Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas), pakistaniečio imigranto autobuso vairuotojo sūnus ir praktikuojantis musulmonas, užbaigęs aštuonerius metus trukusį konservatoriaus Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) vadovavimą.

S.Khano pergalė patvirtino apklausų anksčiau atskleistas nuotaikas - daugeliui ji nebuvo jokia staigmena, nes Londonas dešimtmečius buvo centro kairiosios pakraipos, o pastarąjį merą konservatorių buvo išsirinkęs daugiausiai dėl B.Johnsono asmeninės charizmos.

„Londonas yra natūrali leiboristų teritorija, todėl sugrįžimas po Boriso Johnsono yra normalus“, – sakė Londono ekonomikos mokyklos Europos instituto profesorius tyrėjas Iainas Beggas (Ajanas Begas).

Sustiprėjusios torių pozicijos

Škotijoje, vienoje iš leiboristų tradicinių tvirtovių, susiklostė kitokia padėtis – ši partija nusmuko į trečią vietą po konservatorių ir Škotijos nacionalinės partijos (SNP), užsitikrinusios trečią kadenciją vyriausybėje.

Faktas, kad leiboristai prarado oficialios opozicijos statusą, įsitvirtinus toriams, kurie Škotijoje kadaise buvo itin nepopuliarūs, byloja, kad kairiosios pakraipos partija nesugebėjo suvaldyti savo nuosmukio, dėl kurio buvo nubausta per 2015 metų gegužę vykusius visuotinius rinkimus.

Visgi J.Corbynas tvirtino, kad nepaisant smūgio Škotijoje, kur leiboristai 129 vietų parlamente neteko 13 mandatų ir dabar jų turės tik 24, „mes atsilaikėme ir daugelyje vietų užsitikrinime didesnį palaikymą“.

Tačiau kai kurie jo partijos nariai netryško optimizmu ir perspėjo, kad leiboristams reikėtų dar daug nuveikti, kad laimėtų kitus visuotinius rinkimus 2020 metais.

„Jeremy turi aiškiau išdėstyti savąją šalies viziją, bet taip pat (paaiškinti), kaip jis užmegs kalbą su tais rinkėjais, kurie perėjo pas torius, UKIP ir SNP“, – sakė leiboristų įstatymų leidėja Emma Reynolds (Ema Reinolds).

I.Beggo nuomone, leiboristai turėjo galimybę geriau pasirodyti tuo metu, kai valdantieji konservatoriai yra susipriešinę dėl artėjančio referendumo, kai rinkėjų birželio 12-ąją bus paprašyta atsakyti, ar Britanija turėtų likti Europos Sąjungos nare, taip pat tęsia nepopuliarią biudžeto išlaidų karpymo politiką.

„Vyriausybė turėjo atsidurti keblioje padėtyje dėl debatų apie Europą, socialinio draudimo išmokų reformos, galbūt dėl nedidelio ekonomikos sulėtėjimo“, – aiškino jis.

Vadovybės keitimas – mažai tikėtinas

Galbūt ketvirtadienį vykusių rinkimų rezultatai nesustiprino J.Corbyno pozicijų, bet ir nepadarė pakankamos žalos, kad paskatintų mesti iššūkį partijos pirmininkui, rašo centro kairiosios pakraipos dienraštis „The Guardian“.

„Spaudimas Jeremy Corbynui ne didesnis negu buvo vakar“, – pažymėjo kitas Londono ekonomikos mokyklos politikos ekspertas Tony Traversas (Tonis Traversas).

Kad ir kokie būtų blogi rezultatai leiboristams Škotijoje, jie taip pat netapo itin gera žinia SNP.

Nors užsitikrino teisę dirbti parlamente trečią kadenciją, Nicolos Sturgeon (Nikolos Sturdžen) vadovaujama partija prarado daugumą.

Šie rezultatai galbūt sumažins tikimybę, kad nacionalistai suorganizuos naują referendumą dėl regiono nepriklausomybės, kai škotai nubalsavo pasilikti Jungtinėje Karalystėje 2014 metais.

„Tikrai galima interpretuoti, kad SNP taip pat sulaukė atpildo“, – sakė T.Traversas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų