Pereiti į pagrindinį turinį

Britų žvalgyba: Rusijoje formuojasi laikinas susitarimas dėl „Wagner“ ateities

2023-07-16 08:49
BNS inf.

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija sekmadienį pateiktoje naujausioje žvalgybos informacijoje sako, kad Rusijoje ėmė formuotis laikinas susitarimas dėl privačios karinės bendrovės „Wagner“ ateities.

„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje apmoko karius.
„Wagner“ samdiniai Baltarusijoje apmoko karius. / Scanpix nuotr.

Po birželį „Wagner“ surengto maišto Rusijos saugumo aparate prasidėjo sumaišties ir derybų laikotarpis, sakoma socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtame pranešime. Pastarosiomis dienomis pradėjo formuotis laikinas susitarimas dėl grupės ateities, pažymima jame.

Trečiadienį Rusijos gynybos ministerija paskelbė, kad „Wagner“ perdavė 2 000 vienetų karinės įrangos, įskaitant tankus. Pastarosiomis dienomis į stovyklą Baltarusijoje atvyko bent nedidelis „Wagner“ kovotojų kontingentas.

Po „Wagner“ boso Jevgenijaus Prigožino birželį surengto maišto prieš Rusijos karinę vadovybę Kremlius pažadėjo, kad grupės samdiniai galės persikelti į Baltarusiją arba pasirašyti sutartis su Rusijos gynybos ministerija. Kalbėta, kad „Wagner“ kovotojai gali dalytis patirtimi su Baltarusijos kariuomene.

Karinę veiklą Baltarusijoje stebinti grupė „Belarusian Hajun“ pranešė, kad šeštadienį į šalį atvyko didelė rusų privačios karinės samdinių bendrovės „Wagner“ kolona, ją sudaro mažiausiai 60 įvairių automobilių.

Tuo pat metu kai kurios su „Wagner“ susijusios socialinių tinklų grupės atnaujino veiklą, daugiausia dėmesio skirdamos bendrovės veiklai Afrikoje pabrėžti, pastebi britų žvalgyba.

Remiantis naujausiais Rusijos pareigūnų pranešimais, valstybė greičiausiai yra pasirengusi pritarti „Wagner“ siekiui toliau plačiai veikti šiame žemyne, nurodoma pranešime.

Maskva birželio gale pareiškė, kad „Wagner“ ir toliau dirbs Afrikoje, jei regionų vyriausybės nuspręs tęsti sutartis su privačia karine bendrove.

Ilgus metus buvo manoma, kad ginkluotos „Wagner“ pajėgos padėjo išplėsti Maskvos įtaką Afrikoje, tačiau dėl nutraukto privačios karinės bendrovės boso maišto kilo abejonių dėl jos operacijų užsienyje.

Grupei ir jos lyderiui J. Prigožinui taikomos įvairios sankcijos dėl, Vakarų teigimu, destabilizuojančio vaidmens keliose Afrikos šalyse.

Anksčiau šiemet Jungtinių Tautų žmogaus teisių biuras pranešė, kad užsienio pajėgos, kurias JAV įvardijo kaip „Wagner“, dalyvavo 2022 metų kovo mėnesį centrinėje Malio dalyje esančiame Muros mieste išžudant mažiausiai 500 žmonių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų