Pereiti į pagrindinį turinį

Bulgarams renkant prezidentą premjero laukia išbandymas

2016-11-06 09:58
AFP-BNS inf.

Bulgarijos rinkėjai sekmadienį balsuoja pirmajame prezidento rinkimų rate, kuris yra svarbus premjero Boiko Borisovo populiarumo išbandymas.

Reuters nuotr.

Jeigu jo kandidatė ir globotinė Cecka Cačeva nebus išrinkta prezidente, B.Borisovas gali sušaukti pirmalaikius rinkimus, kurie įstumtų skurdžiausią Europos Sąjungos šalį į naują politinę nežinią, sako ekspertai.

Visuomenės apklausos rodo, kad 58 metų C.Cačeva, kuri šiuo metu yra parlamento pirmininkė, turėtų gauti apie 30 proc. balsų ir aplenkti kitus 20 kandidatų.

Tačiau jai ant kulnų lipa MiG asas ir buvęs oro pajėgų vadas Rumenas Radevas, opozicijoje esančių socialistų kandidatas, laikomas labiau prijaučiančiu Rusijai.

Tai pranašauja atkaklią C.Cačevos ir R.Radevo kovą antrajame rinkimų rate lapkričio 13 dieną.

Nors B.Borisovas C.Cačevą pristato kaip „tautos motiną“, politologas Dimitaras Bečevas perspėjo, kad jis nesuvokė „jos pavojingo charizmos trūkumo“.

„Radevas galiausiai gali nedidele persvara laimėti“, – sakė D.Bečevas.

Stambaus sudėjimo B.Borisovas – 57 metų buvęs asmens sargybinis ir policijos viršininkas – 2014 metų pabaigoje antrą kartą tapęs premjeru atnešė šaliai taip reikalingo stabilumo.

Pirma jo kadencija staiga nutrūko 2013 metų vasarį, kai dėl skurdo, korupcijos ir pažinčių kultūros pykstantys bulgarai visoje šalyje išėjo į gatves. Aštuoni žmonės padegė save.

Protestai vos po metų nuvertė ir vėlesnę technokratų vyriausybę, pagreitindami naujus rinkimus, po kurių B.Borisovas grįžo į valdžią su mažumos vyriausybe.

Tačiau kyšininkavimas ir skurdas ir toliau persekioja Bulgariją, o pažanga dėl reformų yra lėta. Pastaraisiais mėnesiais rinkėjų susirūpinimą ėmė kelti ir tūkstančiai Bulgarijoje įstrigusių migrantų.

Rytai ar Vakarai?

Bulgarijos prezidento postas yra didele dalimi reprezentacinis, bet valstybės vadovas vis tiek yra gerbiama figūra, skirianti kai kuriuos aukščiausio rango pareigūnus ir galinti krizės atvejais skirti technokratų vyriausybes.

Kadangi ši ekskomunistinė šalis amžinai vaikšto įtempta virve tarp Rytų ir Vakarų, naujasis prezidentas galėtų pakreipti jos kursą labiau į Rusiją arba Vakarus, tad rinkimus atidžiai stebės ir Maskva, ir Briuselis.

NATO narė Bulgarija praėjusį rugsėjį papiktino Maskvą uždraudusi Rusijai naudotis jos oro erdve tiekimo skrydžiams į Siriją.

Kadenciją baigiantis prezidentas Rosenas Plevnelijevas atvirai kritikuodavo Rusiją ir jos prezidentą Vladimirą Putiną.

„Rusija šiandien bando ... susilpninti Europą, suskaldyti Europą ir padaryti mus priklausomus“, – penktadienį BBC paskelbtame interviu sakė R.Plevnelijevas.

Tačiau Bulgarijos ekonomika tebėra labai priklausoma nuo Rusijos, ypač – nuo gamtinių dujų, be to, abi šalys yra glaudžiai susijusios istoriniais ir kultūriniais ryšiais. 2010 metais B.Borisovas padovanojo V.Putinui šuniuką.

Tu tarpu R.Radevas radijui „Darik“ neseniai sakė: „Mes daug praradome paskelbdami Rusiją daugmaž prieše.“

Be to, jis ragino panaikinti Rusijai dėl Ukrainos įvestas ES sankcijas. Tokios pačios nuomonės laikėsi ir C.Cačeva, kol B.Borisovas sugrąžino ją į savo pozicijas.

Rinkimų apylinkės darbą baigs 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, ir netrukus po to turi paaiškėti balsavusiųjų apklausų rezultatai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų