Bulgarijos prezidentas jau trečios partijos prašo formuoti vyriausybę

Bulgarijos prezidentas Rumenas Radevas pirmadienį trečiai pagal dydį parlamentinei partijai suteikė mandatą formuoti vyriausybę po dviejų ankstesnių nesėkmingų bandymų.

Nors Socialistų partijos sėkmės tikimybė maža, frakcijos lyderis Georgis Svilenskis sakė, kad partija pakvies kitas tris buvusios koalicijos grupes pabandyti dar kartą.

G. Svilenskis R. Radevui pasakė dėsiantis visas pastangas mandatui įvykdyti, nes visuomenei, jo teigimu, reikia ramybės ir tikrumo.

Anksčiau dviem pagrindinėms parlamento grupėms – reformistų partijai „Tęsiame pokyčius“ (PP) ir centro dešinės GERB – nepavyko užbaigti Europos Sąjungos ir NATO narės naujausios politinės krizės tvyrant didelei įtampai dėl Rusijos.

Premjero Kirilo Petkovo, kuris į valdžią pernai gruodį atėjo žadėdamas nulinę toleranciją korupcijai, provakarietiškos vyriausybės nušalinimas padėjo sudaryti sąlygas naujiems rinkimams, o analitikai prognozavo, kad po jų parlamente sustiprės nacionalistų ir prorusiškos grupės.

Socialistai yra sakę, jog siūlys kandidatą į premjerus skirti iš PP, nes ji yra didžiausia parlamente.

Jei, kaip prognozuoja analitikai, derybos dėl koalicijos žlugs, prezidentas privalės paleisti parlamentą, paskirti laikinąją vyriausybę ir sušaukti dar vienus pirmalaikius parlamento rinkimus,

Jie vyktų spalio pradžioje ir būtų ketvirti Bulgarijos parlamento rinkimai nuo 2021 metų balandžio.

Politikos analitikai mano, kad naujo balsavimo rezultatai bus panašūs ir tik padidins politinę aklavietę skurdžiausioje ES valstybėje.

Jie taip pat prognozuoja, kad politinis nestabilumas trukdys Bulgarijai gauti lėšų iš ES atsigavimo po pandemijos fondo ir 2024 metais įsivesti eurą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių