Pereiti į pagrindinį turinį

Buriamos taikdarių pajėgos

2006-08-26 00:00

Lietuva jau atsisakė ketinimų siųsti karius į Libaną

Lietuva jau atsisakė ketinimų siųsti karius į Libaną

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Ananas vakar išreiškė įsitikinimą, kad Europoje ir kitur surinks 15 tūkst. karių JT taikos palaikymo pajėgoms Libane. Tačiau kai kurios valstybės neapsisprendžia dėl dalyvavimo misijoje.

K.Ananas žadėjo rasti karių

Vakar prieš derybas Briuselyje su Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrais paklaustas, ar tikisi surinkti pakankamai karių, K.Ananas žurnalistams sakė: “Ne šiandien, tačiau šiandien padarysiu labai gerą pradžią... Gerai, gausiu 15 tūkstančių”, - pranešė “Reuters”-BNS.

“Esu labai tikras, kad susitikimas šią popietę bus sėkmingas ir kad Europa prisiims savo įsipareigojimus ir pademonstruos solidarumą su Libano liaudimi”, - po susitikimo su Belgijos premjeru Gi Verhofstatu sakė K.Ananas.

Prancūzai plečia pajėgas

Į Pietų Libaną vakar atvyko dar 170 prancūzų karių, kurie prisidės prie Jungtinių Tautų taikdarių, dislokuotų palei sieną su Izraeliu, pranešė AFP-BNS.

Prancūzija paskelbė, kad yra pasirengusi į Libaną nusiųsti dar 1,6 tūkst. karių, kurie tarnaus performuojamose Jungtinių Tautų pajėgose UNIFIL ir kurie bendrą prancūzų karių skaičių padidina iki 2 tūkstančių.

Šis Paryžiaus sprendimas padės įtraukti ir kitas šalis. Iš pradžių Prancūzija siūlė tik padvigubinti anksčiau žadėtą karių skaičių ir į Libaną nusiųsti 400 karių - tuo nusivylė daugelis JT diplomatų, nes buvo tikimasi, kad prancūzai sudarys pagrindinę šių pajėgų dalį.

Tačiau prezidentas Žakas Širakas sakė, kad Prancūzija, gavusi JT garantijas, kad pajėgos puolamos galės gintis ir galės naudoti jėgą gindamos civilius gyventojus, nusprendė nusiųsti į Libaną daug daugiau karių. Ž.Širakas vėliau žurnalistams sakė nežinąs, kodėl kalbama apie 15 tūkst. karių, pranešė BBC. Prezidento manymu, užtektų mažesnių pajėgų.

Italijos, kuri jau pažadėjo skirti 2-3 tūkst. savo karių, premjeras Romanas Prodis anksčiau sakė, jog telefonu kalbėdamasis su Džordžu V.Bušu užsitikrino JAV pritarimą tam, kad šioms pajėgoms vadovautų italai.

Lietuviai nedalyvaus

Šią savaitę buvo išplatintas bendras Lietuvos krašto apsaugos ministro Juozo Oleko ir užsienio reikalų ministro Petro Vaitiekūno pareiškimas dėl paramos Libanui. Jame sakoma, kad Lietuva yra suinteresuota, kad Jungtinių Tautų pasiūlytas sprendimas, įtvirtintas JT Saugumo Tarybos rezoliucijoje dėl ugnies nutraukimo ir tarptautinių pajėgų įvedimo, būtų efektyviai vykdomas.

“Lietuva svarstė savo galimos pagalbos formas, tačiau šiuo metu Lietuvos galimi pateikti riboti pajėgumai nėra Jungtinių Tautų pateiktame reikiamų karinių pajėgumų sąraše. Todėl prieita prie išvados, kad šiuo metu Lietuva neturi galimybių prisidėti prie plečiamos Jungtinių Tautų misijos Libane. Lietuva išlaikys susidomėjimą ir stebės situaciją regione bei išplėstos JT misijos eigą, neatmesdama galimybės ateityje prie jos prisidėti. Tai priklausys tiek nuo situacijos ir konkrečių misijos poreikių, tiek ir nuo Lietuvos turimų pajėgumų”, - rašoma ministrų pareiškime. Tarp ketinančiųjų siųsti karius kol kas minima Latvija, pranešė BBC.

Rusija neapsisprendžia

Rusija kol kas nepriėmė sprendimo, ar pasiųs savo taikos palaikymo kontingentą į Libaną, pareiškė gynybos ministras Sergejus Ivanovas, pranešė “Interfax”-BNS. “Kol kas neaiškus taikos palaikymo pajėgų statusas, jų teisės, ką jos ten darys ir koks bus jų mandatas”, - sakė S.Ivanovas.

Pirmininkaujančios Europos Sąjungoje (ES) Suomijos užsienio reikalų ministras Erkis Tuomioja vylėsi, kad “žydrieji šalmai” bus dislokuoti Libane per savaitę.

Sirija nepageidauja taikadarių

Libano armija dislokuoja padalinius prie sienos su Sirija, ketvirtadienį pranešė duodamas interviu televizijai Libano vyriausybės vadovas Fuadas Siniora. Pasak jo, “Libano armija neturi jokių priešiškų ketinimų dėl Sirijos”, pranešė “Interfax”-BNS. F.Siniora pažymėjo, kad “Beirutas norėtų palaikyti draugiškus santykius su Damasku”, ir pabrėžė, jog Libano padaliniai dislokuoti todėl, kad būtina “užkirsti kelią bet kuriems prasiskverbimams”. Tačiau jis nepatikslino, kokie prasiskverbimai turimi omenyje. Sirijos užsienio reikalų ministras Validas Mualemas įspėjo, kad jo šalis visiškai uždarys sieną su Libanu, jeigu JT dislokuos palei ją savo taikdarius.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų