Pereiti į pagrindinį turinį

C. Ashton: rinkimų sėkmė Ukrainoje suteiks galimybę sušvelninti krizę

2014-05-23 15:42
BNS inf.
AFP nuotr.

Jeigu artėjantį savaitgalį Ukrainoje vyksiantys prezidento rinkimai bus sėkmingi, bus žengtas „svarbus žingsnis“ krizės deeskalavimo link, sakė Europos Sąjungos pareigūnė.

„Mes kartojame, kad Europos Sąjunga reiškia stipriausią paramą laisviems, skaidriems ir sąžiningiems prezidento rinkimams“, – pareiškė ES užsienio politikos vadovė Catherine Ashton (Ketrin Ešton), artėjant sekmadienio rinkimams.

„Sėkmingi rinkimai reikš svarbų žingsnį įtampai deeskaluoti, taip pat saugumui ir politiniam stabilumui atkurti“, – pridūrė ji.

Smerkdama „mėginimus destabilizuoti padėtį“, C.Ashton perspėjo, kad ES skirs „ypatingą dėmesį visų partijų ir tarptautinių partnerių elgsenai ir jų požiūriui“ į rinkimus.

Šie C.Ashton komentarai pareikšti po Rusijos prezidento Vladimiro Putino pažado gerbti minėtų rinkimų rezultatus bei jo perspėjimo, kad Ukrainą yra apėmęs pilietinis karas.

Penktadienį per prorusiškų separatistų ir vyriausybės pajėgų susirėmimą netoli Donecko žuvo mažiausiai septyni žmonės, o diena anksčiau buvo nukauti 18 karių – didžiausia Ukrainos kariškių netektis nuo konflikto pradžios.

C.Ashton sakė „didžiai liūdinti“ dėl šių žūčių.

ES valstybių lyderiai antradienį svarstys rinkimų Ukrainoje rezultatus, kai šio bloko nariai pasiryžę skelbti naujas sankcijas Rusijos ir Ukrainos pareigūnams, kurie laikomi prisidėjusiais prie krizės kurstymo.

Sekmadienį vyksiantys prezidento rinkimai laikomi labiausiai lemiamais po 1991 metų, kai sugriuvus Sovietų Sąjungai Ukraina tapo nepriklausoma, bet dabar jai gresia skilimas ir ekonomikos nuosmukis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų