Čekija prašo ES ir NATO partnerių išsiųsti rusų diplomatų

Čekija prašo Europos Sąjungos ir NATO partnerių iš solidarumo išsiųsti Rusijos diplomatų, įsiplieskus Prahos ir Maskvos diplomatiniam ginčui, antradienį pareiškė užsienio ir vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas.

Jis nurodė, kad trečiadienį iškvies Rusijos ambasadorių ir paskelbs tolesnius veiksmus po to, kai buvo išsiųsti 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekija laiko slaptais agentais, o Maskvai nusprendus išsiųsti 20 čekų diplomatų.

„Raginame ES ir NATO šalis imtis kolektyvinių veiksmų, siekiant išsiuntimų iš solidarumo“, – žurnalistams sakė J. Hamačekas.

Toks raginimas nuskambėjo Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą Čekijos teritorijoje.

Pirmadienį savo postus paliko 18 rusų diplomatų, kuriuos Čekijos žvalgyba identifikavo kaip šnipus. Tuo metu Rusija išsiuntė 20 čekų diplomatų, dirbusių Maskvoje.

Pasak J. Hamačeko, jis trečiadienio popietę iškvies rusų ambasadorių Aleksandrą Zmejevskį, siekdamas pareikšti jam protestą prieš rusų vyriausybės atsaką, kurį Praha laiko neproporcingu.

„Būtų logiška, kad Čekijai nusprendus imtis tolesnių veiksmų, apie tai pirmasis išgirstų Rusijos ambasadorius“, – pažymėjo čekų ministras.

Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pareiškė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Tuos sprogdinimus tirianti čekų policija ieško dviejų vyrų, laikomų įtariamaisiais 2018 metais Anglijos Solsberyje įvykdyto buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo byloje.

Praha pirmadienį taip pat nusprendė pašalinti rusų atominės energetikos milžinę „Rosatom“ iš konkurso dėl naujo bloko statymo vienoje Čekijos branduolinėje elektrinėje.

J. Hamačekas pridūrė, jog čekų vyriausybė nebesvarstys galimybės įsigyti rusiškos vakcinos nuo COVID-19 „Sputnik V“.


Šiame straipsnyje: ČekijaESNATOrusų diplomatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Manau

Manau portretas
Jei šalis savo šalį gina tai nacionalistai.Kiek Lt.priaugo styribų vaikų,išdabikų priviso kai prorūsiška partija pafirbėjo.Kiek samokslo teorijų atsirafo ir kitokie gyventojai užkliuvo,nejaugi Lietuboje dar dauk liko dovietinio mastymo individų.Pokarį partizanai ,išdavikus syribus naikino,kovojo ir du okupantu,kai kurie juos vadina miškiniais banditais.Panašu jei kokia suirutė bųtų išsiskerstu tarpusavyje.Kai kurie lietubiai nuo rusiško parazito nesiskiria.

Kaunas

Kaunas portretas
Rusija teroristinė valstybė,iš jų visko gali tikėtis jie kenkė šalims ir kenks kol jų nesustabdys.

ČEKIJA PRAŠO...

ČEKIJA PRAŠO... portretas
Ukrainos nacionalistai prašo...Tik...čia ne prašymai tų šalių, o JAV teroristų ĮSAKYMAI kenkti Rusijai visuose srityse. Prieš tai reikėjo kaip nors panaikinti fizikos dėsnį "veiksmas lygus atoveiksmiui". Tik tuomet būtų kažkoks rezultatas. O šiuo metu - kitas lazdos galas žymiai skaudžiau kerta jiems patiems.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių