Pereiti į pagrindinį turinį

COP26 pareiškimo juodraštyje – raginimas pasauliui riboti iškastinio kuro subsidijas

2021-11-12 12:13

Artėjant į pabaigą prieš dvi savaites prasidėjusioms įtemptoms deryboms dėl kovos su klimato kaita, penktadienį buvo paskelbtas COP26 forumo galutinio pareiškimo projektas, kuriame pasaulis raginamas mažinti priklausomybę nuo iškastinio kuro.

Scanpix nuotr.

Konferencijos sprendimo juodraštyje, paskelbtame klimato kaitos temai skirtoje Jungtinių Tautų svetainėje, valstybės raginamos spartinti pastangas „palaipsniui atsisakyti anglių energetikos be taršos mažinimo ir neefektyvių subsidijų iškastiniam kurui“.

Tai retas atvejis, kai minimos šios pasaulį šildančio kuro rūšys per daugiau nei du dešimtmečius vedamas klimato derybas su JT priešakyje.

Tačiau šįkart tekstas yra ne toks vienareikšmiškas, koks buvo pateiktas pirmajame COP26 pareiškimo projekte, trečiadienį pasirodžiusiame internete.

Ankstesniame juodraštyje šalys raginamos „sparčiau atsisakyti anglių ir subsidijų iškastiniam kurui“.

„Be taršos mažinimo“ anglimis kūrenamos elektrinės yra jėgainės, kur nenaudojamos anglies dvideginio surinkimo technologijos, skirtos kažkiek apriboti neigiamą poveikį aplinkai.

Glazge susirinkę maždaug 200 valstybių delegatai derina Paryžiaus klimato susitarimo detales. Jie visų pirma siekia, kad būtų įgyvendintas tikslas neleisti pasaulio klimatui atšilti daugiau kaip 1,5–2 Celsijaus laipsniais, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų