Pereiti į pagrindinį turinį

D. Trumpas paskelbė naujas sankcijas Iranui

2017-02-04 09:11
BNS inf.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) penktadienį paskelbė naujų sankcijų Irano ginkluotės pirkimų tinklui ir išprovokavo piktą Teherano atsaką.

Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / Scanpix nuotr.

Pareigūnai sakė, kad naujosios priemonės yra atsakas į neseniai Irano atliktą balistinės raketos bandymą ir jo palaikymą Jemene veikiantiems husių sukilėliams, pastaruoju metu smogusiems vienam Saudo Arabijos karo laivui.

Naujos sankcijos nereiškia, kad JAV nebesilaikys sutarties, įpareigojančias atšaukti suvaržymus, susijusios su Irano branduoline programa, nurodė pareigūnai.

Vis dėlto D.Trumpas neslėpė paniekos sutarčiai, kuriai jo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama) pritarė 2015 metų liepą, o pareigūnai sakė, kad penktadienį paskelbtos priemonės bus ne paskutinės.

„Iranas žaidžia su ugnimi – jie neįvertina, koks „malonus“ jiems buvo prezidentas Obama. Bet ne aš!“ – D.Trumpas rašė savo „Twitter“ žinutėje.

Faktą, kad D.Trumpo administracija Teherano atžvilgiu laikysis daug griežtesnės pozicijos negu B.Obama, taip pat pabrėžė JAV nacionalinio saugumo patarėjas Michaelas Flynnas (Maiklas Flinas).

„Dienos, kai būdavo užsimerkiama prieš Irano priešiškus ir karingus veiksmus Jungtinių Valstijų ir pasaulio bendruomenės atžvilgiu, baigėsi, – sakė jis. – Toks elgesys atrodo besitęsiantis, nors Obamos administracija suteikė Iranui labai palankią sutartį. Šios (naujosios) sankcijos nukreiptos prieš tokį elgesį.“

Iranas piktai reagavo į sankcijas ir pažadėjo įvesti „teisinių apribojimų“ amerikiečiams, kuriuos Teheranas laiko susijusiais su „kraštutinių teroristinių grupuočių“ kūrimu ir palaikymu.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų