D. Trumpas grasina „uždaryti“ socialinę žiniasklaidą tviteriui pažymėjus jo žinutes

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pagrasino uždaryti socialinių tinklų platformas, tviteriui dvi jo žinutes pažymėjus kaip „nepagrįstas“ ir apkaltinus jį melagingais pareiškimais.

„Respublikonai jaučia, kad socialinės žiniasklaidos platformos visiškai nutildo konservatyvius balsus. Imsimės griežtai reguliuoti arba jas uždarysime – negalime leisti, kad tai vyktų“, – tviteryje parašė D. Trumpas.

Prezidentas negali vienašališkai reguliuoti arba uždaryti bendrovių – tam reikėtų Kongreso arba Federalinės ryšių komisijos sprendimų. Vis tik tai neatgrasė D. Trumpo nuo griežtų perspėjimu.

D. Trumpas anksčiau antradienį apkaltino „Twitter“ kišimusi į Jungtinių Valstijų rinkimus.

„Twitter“ dabar kišasi į 2020-ųjų prezidento rinkimus“, – parašė jis tviteryje, reaguodamas į socialinio tinklo sprendimą kaip nepagrįstus pažymėti jo pranešimus apie balsavimą paštu.

Prezidentas seniai naudoja tviterį kaip platformą skleisti užgaules, sąmokslo teorijas ir melagingą informaciją. Jis šiame tinkle turi 80 mln. sekėjų.

„Twitter“ visiškai slopina žodžio laisvę, o aš kaip prezidentas neleisiu tam vykti!“ – parašė D. Trumpas.

„Twitter“ pažymėjo dvi D. Trumpo antradienį paskelbtas žinutes, kuriose jis nepateikdamas jokių argumentų tvirtino, kad balsavimas paštu sudarys sąlygas sukčiauti, ir dėl to rinkimai bus „suklastoti“. 

Po žinutėmis tviteris paskelbė nuorodą į straipsnį pavadinimu „Sužinokite faktus apie balsavimą paštu“, kuriame informuoja vartotojus, kad prezidento komentarai yra „nepagrįsti“, cituodamas CNN, „The Washington Post“ ir kitų žiniasklaidos priemonių pranešimus. 

„Trumpas klaidingai tvirtino, kad balsavimas paštu nulems „suklastotus rinkimus“, – rašoma socialinio tinklo įspėjime vartotojams.

„Tačiau faktų tikrintojai sako, jog nėra jokių įrodymų, kad balsavimas paštu susijęs su rinkėjų sukčiavimu“, – priduriama jame.

D. Trumpas savo klaidinančiose žinutėse nusitaikė į Kaliforniją, melagingai tvirtindamas, kad visi, gyvenantys šioje valstijoje, gaus balsalapius, nors iš tiesų jie bus išsiųsti tik registruotiems rinkėjams, rašoma tviterio įspėjime.

Prezidentas savo ruožtu pakartojo kaltinimus.

„Negalime leisti, kad mūsų šalyje šaknis įleistų didelio masto balsavimai paštu. Tokiu atveju visi galėtų laisvai sukčiauti, klastoti ir vogti balsalapius, – rašė jis. – Laimėtų bet kas, sukčiavęs daugiausiai. Tuo pačiu – socialiniai tinklai. Ištaisykit savo veiksmus, DABAR!!!!“

D. Trumas. taip pat apkaltino socialinių tinklų platformas kišusis į ankstesnius JAV rinkimus. „Matėme, ką jie mėgino padaryti – ir nesugėbėjo – 2016-aisiais“, – rašė jis.

Prezidentas seniai naudoja tviterį kaip platformą skleisti užgaules, sąmokslo teorijas ir melagingą informaciją. Jis šiame tinkle turi 80 mln. sekėjų.   

Per kelerius metus iki savo pergalės 2016-ųjų rinkimuose D. Trumpas susikūrė savo politinį įvaizdį reikšdamas pritarimą melagingoms kalboms, esą Barackas Obama (Barakas Obama), pirmasis juodaodis Amerikos prezidentas, gimė ne Jungtinėse Valstijose, todėl negalėjo būti valstybės vadovu. 

Antradienį D. Trumpas sukėlė audrą, kai pabandė apjuodinti televizijos MSNBC laidų vedėjo Joe Scarborough (Džo Skarboro) reputaciją, paskleisdamas melagingą gandą, esą šis prieš 19 metų nužudė savo padėjėją. 

Anksčiau tviteris nereagavo į raginimus imtis veiksmų, veikiausiai bijodamas stoti į konfrontaciją su vienu iš įtakingiausių savo vartotojų.

Pastarosios prezidento žinutės pažeidė neseniai išplėstą „Twitter“ politiką, nurodė San Franciske įsikūrusi bendrovė.

D. Trumpas savo grasinimų trečiadienį nepaaiškino. Jo raginimai užtikrinti griežtesnę kontrolę atrodo prieštaraujantys prezidento seniai reiškiamoms nuostatoms, kad rinkos turi būti mažiau reguliuojamos.

Tačiau kai kurie D. Trumpo sąjungininkai, didžiąsias technologijų įmones kaltinę šališkumu, kėlė klausimų, kodėl tokios platformos kaip „Twitter“ ar „Facebook“, pagal federalinius įstatymus, gali naudotis ribota teisine atsakomybe ir nebūti laikomos prilygstančiomis leidėjams, kuriems gali būti keliamos bylos už paskelbtą turintį.

Laikomasi požiūrio, kad šios apsaugos ilgiau kaip du dešimtmečius skatino spartų interneto sektoriaus augimą, bet dabar kai kurie D. Trumpo šalininkai ragina socialinių tinklų įmonių veiklą griežčiau prižiūrėti.

„Didžiosios technologijų įmonės gauna didžiulių lengvatų iš federalinės vyriausybės, – televizijai „Fox News“ sakė senatorius respublikonas Joshas Hawley (Džošas Haulis). – Jos gauna ypatingą neliečiamybę... nuo bylų ir atsakomybės, ir joms [šių sąlygų] vertė yra milijardai dolerių kiekvienais metais.“

„Kodėl jos yra subsidijuojamos federalinių mokesčių mokėtojų, kad cenzūruotų konservatyviuosius? Kad cenzūruotų žmones, kritikuojančius Kiniją?“ – klausė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių