D. Tuskas kritikuoja idėjų neturinčius „Brexit“ šalininkus

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Donaldas Tuskas sukritikavo britų politikus, kurie propagavo Jungtinės Karalystės išstojimą iš Europos Sąjungos iš pradžių neapgalvoję, kaip tą padaryti.

„Svarsčiau, kaip atrodo speciali vieta pragare tiems, kas propagavo „Brexit“, neturėdami net plano apmatų, kaip tai saugiai padaryti“, – sakė D. Tuskas.

Vis dėlto jis išreiškė viltį, kad Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) dabar turi „realistišką“ planą.

Th. May ketvirtadienį išskris į Briuselį ieškoti galimybių užtikrinti sklandų JK pasitraukimą iš ES ir išvengti scenarijaus, kurį D. Tuskas vadina „fiasko“.

Kalbėdamas šalia stovint Airijos premjerui Leo Varadkarui (Lio Varadkarui) D. Tuskas dar kartą perspėjo, kad pernai Th. May išsiderėta „skyrybų sutartis“, kurią neseniai atmetė britų parlamentas, pakartotinai svarstoma nebus.

Jis pridūrė, kad Bendrija nesiruošia iš naujo derėtis ir dėl kontroversiškos „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop), kuria siekiama išsaugoti atvirą Šiaurės Airijos ir Airijos Respublikos sieną.

EVT pirmininkas taip pat pasmerkė britų euroskeptikus, dabar reikalaujančių, kad jų šalis staigiai išstotų iš bloko, nepasiekusi jokio susitarimo dėl būsimų santykių.

D. Tuskas ir L. Varadkaras pabrėžė, kad intensyvinamas pasirengimas potencialiai katastrofiškam scenarijui, pagal kurį Britaniją kovo 29 dieną iš ES išstotų be sutarties.

Tokie pareiškimai tučtuojau sukėlė pasipiktinimo bangą kitoje Lamanšo pusėje, o Šiaurės Airijos demokratine junionistų partijos (DUP) atstovas „Brexit“ klausimais net pavadino D. Tuską „velnišku, trišakį laikančiu euromaniaku“.

Dauningo gatvė sureagavo kiek ramiau, bet neslėpė savo susierzinimo.

„Donaldo Tusko reikėtų paklausti, ar jis mano, kad tokios kalbos vartojimas yra naudingas. Ir suprantu, kad šis rytas buvo sunkus, nes jis neatsakė į jokius klausimus“, – pareiškė Th. May atstovė.

Maži lūkesčiai

Airijos premjeras L. Varadkaras susitiko su D. Tusku, kuris būdamas Europos Vadovų Tarybos pirmininkas atstovauja visoms ES valstybėms narėms, prieš pasitarimą su Europos Komisijos vadovu Jeanu-Claude'u Junckeriu (Žanu Klodu Junkeriu).

Abu aukščiausio rango ES pareigūnai ruošiasi priimti Th. May ketvirtadienį, bet mažai kas Briuselyje mano, kad ji išdėstys priimtiną pasiūlymą dėl derybų atnaujinimo likus vos 50 dienoms iki numatytos „Brexit“ datos.

„Šiandien mūsų svarbiausia užduotis yra užkirsti kelią (JK išstojimo) be sutarties scenarijui“, – pareiškė D. Tuskas. Jis pabrėžė, jog ES „nieko nauja nesiūlys“ ir kad sutartis „nepersvarstytina“.

Negailėdamas šiltų palaikymo žodžių savo svečiui L. Varadkarui, D. Tuskas nurodė, kad Europos Sąjunga „nerizikuos taika“ Arijos pasienyje išbraukdama iš sutarties „apsidraudžiamąją priemonę“.

„Tikiuosi, kad rytoj išgirsime iš ministrės pirmininkės May realistišką siūlymą, kaip išeiti iš aklavietės“, – sakė EVT vadovas.

Vis tik jis pridūrė: „Atsakingumo jausmas sako mums, kad turime pasiruošti galimam fiasko“.

L. Varadkaras, kurio vyriausybė siekia, kad po „Brexit“ liktų atvira Airijos ir Šiaurės Arijos siena, padėkojo D. Tuskui.

Kruopščios derybos

„Nors tikimės, kad „apsidraudžiamoji priemonė“ niekada nebus panaudota, šiandien vėl sutarėme, kad jos reikia kaip teisinės garantijos, jog nebus sugrįžta prie „kietos“ sienos“, – pažymėjo Airijos premjeras.

Th. May būgštauja, kad dauguma Bendruomenių Rūmų narių nepritartų „Brexit“ planui, numatančiam Britanijos pasilikimą ES muitų sąjungoje, kol bus išspręsta sienos problema.

Trečiadienį vyriausybės vadovė aptarė šį klausimą su JK priklausančios Šiaurės Airijos lyderiais prieš savo vizitą Briuselyje, kur laukia sudėtingas pokalbis su skeptiškai nusiteikusiais J.-C. Junckeriu ir D. Tusku.

Praėjusį mėnesį britų parlamentas rekordiška balsų dauguma atmetė „Brexit“ planą, dėl kurio Th. May vyriausybė kruopščiai derėjosi su ES daugiau kaip pusantrų metų.

Dabar premjerė tariasi dėl pakeitimų, kurie tiktų parlamentarams, nuogąstaujantiems, kad dėl „apsidraudžiamosios priemonės“ prie ES taisyklių būtų pririšta visa Britanija, o ypač Šiaurės Airija.

Th. May atstovas patikino, kad ministrė pirmininkė tebėra pasiryžusi įgyvendinti „Brexit“ iki kovo 29 dienos termino ir vyksta į Briuselį ne tam, kad paprašytų daugiau laiko.

„Parlamentas reikšminga balsų persvara išdėstė, ką jis nori pasiekti – tai yra, „apsidraudžiamosios priemonės“ pakeitimų“, – žurnalistams sakė Dauningo gatvės atstovas.

„Donaldas Tuskas šiandien vėl leido suprasti, kad jo pagrindinė užduotis yra išvengti išstojimo be sutarties (scenarijaus). Turime dirbti kartu, kad rastumėme sprendimą, kuris leistų parlamentarams nubalsuoti... už susitarimą“, – pridūrė jis.

„Du mėnesiai yra pakankamai laiko“

Kalbėdama antradienį Šiaurės Airijoje, Th. May pažadėjo siekti sprendinio, leidžiančio išlaikyti atvirą Airijos sieną ir išsaugoti taikos susitarimą, kuriuo buvo nutrauktas ilgus metus trukęs smurtas šioje Britanijos provincijoje.

Aklavietėje atsidūrus dialogui su Briuseliu vis labiau būgštaujama, jog JK kovo 29 dieną gali nesklandžiai pasitraukti iš ES ir sutrikdyti prekybos srautus žemyne.

Antradienį lankydamasi Tokijuje Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė: „Du mėnesiai nėra daug laiko, bet jo dar yra, ir tuo turėtų pasinaudoti visos šalys“.

Tuo metu britų įstatymų leidėjai, pirmadienį susitikę su J.-C. Junckerio dešiniąja ranka Martinu Selmayru (Martinu Zelmairu), sakė, kad jis neatmetė galimybės, jog kalbant apie „apsidraudžiamąją priemonę“ bus sutarta dėl tam tikros teisinės garantijos.

Vis dėlto pats M. Selmayras atmetė tokį pareiškimą , socialiniame tinkle „Twitter“ parašęs tokią žinutę: „Niekas ES to nesvarsto.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių