D. Tuskas tikisi, kad sprendimas dėl ES vadovų bus priimtas sekmadienį

Europos Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas teigė, kad per penktadienį vykusį susitikimą priartėta prie kompromiso dėl pagrindinių ES vadovų kandidatų. Vis dėlto šis susitikimas nedavė rezultatų, vadovai išsiskirstė be susitarimo. Vokietijos kanclerė pripažino, kad procesas buvo labai sudėtingas.

Kokie žmonės ateinančius 5 metus vadovaus blokui, ES vadovai dar kartą spręs sekmadienį.

D. Tuskas sakė, kad tęs kalbas su aukščiausiais ES vadovais – Vokietijos ir Prancūzijos – G20 viršūnių susitikimo kuluaruose Osakoje. Jis taip pat sakė, kad telefonu derėsis ir su kitomis ES šalimis – Tarybos pirmininkas numatęs 12–13 skambučių.

„Jaučiu, kad esame arčiau tikslo, bet kol kas dar negalime pasakyti nieko konkretaus“, – sakė D. Tuskas. Osakoje G20 susitikime vadovai nuspręsti dėl svarbiausių ES pozicijų neplanuoja. Padaryti sprendimą jie žada atskiro susitikimo metu iki sekmadienio vakaro arba pirmadienio ryto.

A. Merkel tikisi, kad vadovas bus renkamas pagal principą, kai svarbiausias pozicijas užima daugiausiai palaikymo Europos Parlamento rinkimuose sulaukusios partijos atstovai.

Praėjusio mėnesio rinkimuose daugiausiai balsų surinko Europos Liaudies partija (EPP), tad ir Europos Komisijos vadovu turėtų tapti Manfredas Weberis.

Vis dėlto Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir kiti svarbų balsą turintys ES atstovai teigia, kad M. Weberis nėra pakankamai įtakingas perimti Europos Komisijos pirmininko postą. Jis niekada nebuvo valstybinio lygmens vadovas ar aukšto lygio ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių