Pereiti į pagrindinį turinį

”Da Vinčio kodo” premjera sukiršino pasaulį

2006-05-18 00:00

Rytoj pradedamas demonstruoti iššūkiu tikintiesiems tapęs filmas

Rytoj pradedamas demonstruoti iššūkiu tikintiesiems tapęs filmas

Visame pasaulyje šiuo metu pradedamas rodyti filmas “Da Vinčio kodas” sukėlė neregėtą susidomėjimą ir pasipriešinimą. Katalikų bažnyčia ragina jį boikotuoti, musulmonai rengia demonstracijas, o filmų platintojai jau skaičiuoja būsimą pelną.

Kino kritikai ėmė kvatoti

Nuo Dano Brauno romano “Da Vinčio kodas” pasirodymo 2003 metų pavasarį parduota daugiau kaip 50 milijonų šios knygos egzempliorių. Ji vadinama dešimtmečio bestseleriu, kuris išverstas į 44 kalbas.

Pagal romaną sukurtas filmas vakar buvo pristatytas Kanų festivalyje, o visame pasaulyje bus pradėtas demonstruoti rytoj. Filmą, kuriame vadina aktoriai Tomas Henksas, Žanas Reno, Odri Totu, pamatys 800 milijonai žmonių, o jo pelnas gali siekti apie pusę milijardo dolerių.

Vakar “Da Vinčio kodo” išankstinė peržiūra įvyko Kanų kino festivalyje. Juosta nesužavėjo kino kritikų auditorijos. 125 mln. dolerių (350 mln. litų) kainavusio filmo pabaigoje pasigirdo ne plojimai, bet švilpimai. Filmo kūrėjus turėjo ištikti šokas, kai svarbiausiu filmo momentu, kai paaiškėja, kas yra paskutinis Jėzaus Kristaus palikuonis, maždaug du tūkstančiai kritikų ėmė juoktis.

Protestai pasaulyje

Dar nepradėjus rodyti filmo, pasaulyje kilo pasipiktinimo banga, paskatino diskusiją apie krikščionybės kilmę. “Da Vinčio kodą” užsipuolė ir boikotuoti filmą ragino arkivyskupas Andželas Amatas, antrasis pagal svarbą asmuo Vatikano Tikėjimo doktrinos kongregacijoje, kuriai iki išrinkimo popiežiumi vadovavo Benediktas XVI.

A.Amatas aiškiai parodė, kad Vatikanas yra pasipiktinęs daug dėmesio sulaukiančiu filmu. “Jeigu toks šmeižtas, įžeidinėjimai ar iškraipymai pasirodytų dėl Korano ar Šoa (Holokausto), jie tikrai sukeltų pasaulinį pasipiktinimą. Tačiau, kai tai susiję su Bažnyčią ir krikščionimis, niekas jų nepuola”, - sakė jis.

Jordanijos bažnyčių taryba praėjusią savaitę paragino uždrausti rodyti “Da Vinčio kodą” šioje musulmoniškoje šalyje.

Baltarusijos ortodoksų bažnyčia filmą laiko dar viena erezija, bet neketina inicijuoti teologinių diskusijų artėjant filmo premjerai šalyje. “Filmas “Da Vinčio kodas” nieko nauja nepriduria prie tos senos erezijos, kurią jau daugelį amžių pažįsta visas krikščioniškasis pasaulis”, - pranešė Ortodoksų bažnyčios egzarchato atstovas spaudai Andrejus Petraškevičius. Tačiau, pasak jo, Baltarusijos ortodoksų bažnyčia “neketina siūlyti uždrausti šio filmo peržiūros, nenorėdama jo papildomai reklamuoti”.

Kauno arkivyskupijos atstovas spaudai Darius Chmieliauskas “Kauno dienai” taip pat sakė, kad filmą katalikai turėtų boikotuoti. “Tokia yra Vatikano pozicija, kurios laikosi ir Lietuvos katalikų bažnyčia. Matyti, kad tai yra sąmoningas bandymas šmeižti, piršti melą. Pinigai daromi iš tiesos apie Bažnyčią iškraipymo”, - sakė jis.

Supykdė ir musulmonus

Įtakinga Indijos musulmonų dvasininkų organizacija pažadėjo prisijungti prie krikščionių grupių rengiant protestus, jei valdžia neuždraus rodyti prieštaringai vertinamo filmo.

“Šventasis Koranas pripažįsta Jėzų kaip pranašą. Tai, kas rašoma knygoje, įžeidžia ir krikščionis, ir musulmonus”, - sakė Visos Indijos sunitų ulemų bendruomenės generalinis sekretorius Maulana Mansooras Ali Khanas. “Musulmonai Indijoje padės savo broliams krikščionims pasipriešinti prieš mūsų bendro tikėjimo puolimą”, - teigė jis.

Filipinų cenzoriai filmą jau pažymėjo ženklu “tik suaugusiesiems”, taip užkirsdami kelią jaunesniems nei 18 metų katalikiškos šalies žiūrovams pamatyti šį trilerį.

Įspūdinga reklaminė kampanija

Religijotyrininkas Andrius Navickas “Kauno dienai” sakė, jog visame pasaulyje baiminamasi, kad šis filmas neprisidėtų prie religinės antiagitacijos. “Bijoma, kad neteisingai pateikiami ir interpretuojami faktai neiškreiptų žmonių dėmesio ir sąmonės. Raginimai boikotuoti tik prisideda prie filmo populiarinimo ir ypatingos atmosferos kūrimo. Vatikanas kviečia nežiūrėti filmo, nesižavėti juo, bet tai tik kelia ažiotažą”, - mano filosofas,

A.Navickui imponuoja Meksikos vyskupų reakcija, kuri kaip tik džiaugiasi filmo pasirodymu. “Manoma, kad tai galimybė kalbėti apie tikrą Kristaus istoriją”, - sakė jis.

Anot A.Navicko, seniai nebuvo filmo, kurio reklaminei kampanijai suteikta tiek daug lėšų ir verda tiek intrigų. “Netgi neseniai paskelbta Judo evangelija yra vienas iš reklaminės kampanijos elementų. Šito rankraščio akcentavimas, noras dekoduoti krikščionybę susiję tarpusavyje”, - sakė jis.

Filosofas mano, kad tikintis žmogus nesusvyruos, nei knyga, nei filmas neišmuš tikėjimo. “Romanas - įprasta grožinė knyga. Triukšmą sukėlė tai, kad įvade autorius teigia, jog knyga remiasi tikrais faktais”, - pažymėjo A.Navickas.

Kas erzina tikinčiuosius

“Da Vinčio kodas” skelbia, kad Katalikų bažnyčia nuslėpė tiesą apie Jėzų ir faktą, kad jis buvo vedęs Mariją Magdalietę. Romane teigiama, kad Marija Magdalietė yra tikrasis “šventasis Gralis” (taurė, iš kurios Kristus gėrė per Paskutinę vakarienę), nes jos įsčios nešiojo Jėzaus “šventąjį kraują”, ji davė pradžią giminei, tapusiai Merovingų dinastija, kuri viduramžiais karaliavo Prancūzijoje.

Romane pasakojoma, kad slaptoji bendrija žinojo tiesą, ją išsaugojo per amžius. Knygoje teigiama, kad Leonardas da Vinčis buvo susijęs su paslaptimi ir atskleidė ją serija slaptų kodų savo drobėse.

Teigiama, kad Jėzus negalvojo, kad jis yra Dievas, jo mokiniai nelaikė jo dievišku. Tikinama, kad Bažnyčia paremta dideliu melu, nes Kristus buvo normalus žmogus. Tam, kad nuslėptų tiesą, Bažnyčia neva sunaikino dokumentus, nužudė milijonus raganų ir eretikų, pakeitė Šventąjį Raštą.

Žiūrovus kviečia naktį

Lietuvos kino teatruose filmas bus pradedamas rodyti neįprastu laiku - naktį iš ketvirtadienio į penktadienį, 00.01 val. Filmą platinančios “Acme films” atstovė spaudai Giedrė Valavičiūtė sakė, kad filmo negali pradėti rodyti iki 19 dienos.

“Minutė po vidurnakčio jau bus gegužės 19-oji. Norime, kad žmonės galėtų kuo greičiau jį pamatyti. Tai išskirtinis filmas, kurio pavadinimas kalba už save”, - sakė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų