Danijos karališkąją šeimą nustebino D. Trumpo sprendimas atšaukti vizitą

  • Teksto dydis:

Danijos karališkųjų rūmų atstovė trečiadienį pareiškė, kad karališkąją šeimą „nustebino“ JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) sprendimas atšaukti kitą mėnesį turėjusį vykti vizitą į šią šalį.

Lene Balleby (Lenė Balebiu) naujienų agentūrai AP sakė, kad karališkoji šeima, oficialiai pakvietusi D. Trumpą apsilankyti Danijoje rugsėjo 2–3 dienomis, daugiau komentarų nepateikė.

Išvakarėse D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė, kad atideda savo susitikimą su Danijos ministre pirmininke Mette Frederiksen (Mete Frederiksen), nes ji nesusidomėjo jo pasiūlymu parduoti Grenlandiją Jungtinėms Valstijoms.

„Remdamasis premjerės Mette Frederiksen komentarais, kad ji nebūtų susidomėjusi aptarti Grenlandijos pirkimo, atidėsiu mūsų po dviejų savaičių planuotą susitikimą vėlesniam laikui“, – parašė D. Trumpas tviteryje.

Baltųjų rūmų atstovas patvirtino, kad „vizitas į Daniją yra atšauktas“.

Danų premjerė pirmadienį pareiškė, kad D. Trumpo idėja nusipirkti iš Danijos Grenlandiją yra „absurdiška diskusija“, ir pakartojo, jog ši autonomiškoji Danijos teritorija, kurios didžiąją dalį dengia ledas, yra neparduodama.

„Premjerė, būdama tokia atvira, sutaupė daug lėšų ir pastangų tiek Jungtinėms Valstijoms, tiek Danijai. Dėkoju jai už tai ir nekantrauju persitarti dėl [susitikimo] kada nors ateityje!“ – tviteryje parašė D. Trumpas.

Danijos vyriausybė šio D. Trumpo pareiškimo kol kas nepakomentavo, o kiti šalies politikai vadina JAV prezidento sprendimą atšaukti planuotą vizitą įžeidimu.

„Trumpas gyvena kitoje planetoje“, – tviteryje parašė Danijos parlamentarė Pernille Skipper (Pernilė Skiper).

Buvęs ekonomikos ministras, įstatymų leidėjas Mortenas Estergaardas (Mortenas Estergordas) savo ruožtu teigė, kad bet kuris JAV valstybės departamento tarnautojas galėjo iš anksto pasakyti D. Trumpui, koks bus Danijos atsakymas.

„Todėl mes ir turime dabar laikyti Europos Sąjungos šalis artimiausiomis sąjungininkėmis – šiuo žmogumi pasikliauti negalima“, – parašė jis tviteryje.

„Jungtinių Valstijų prezidentas atidėjo vizitą į Daniją todėl, kad ji nesuinteresuota aptarinėti Grenlandijos pardavimo. Ar tai pokštas? Tai labai įžeidžia Grenlandijos gyventojus ir danus“, – sakoma Danijos ekspremjerės Helle Thorning-Schmidt (Helės Torning-Šmit) tviterio žinutėje.

Buvęs Danijos užsienio reikalų ministras, dabar opozicijoje dirbantis parlamento narys Kristianas Jensenas susidariusią situaciją pavadino diplomatine krize ir sakė, kad būtina pertvarkyti dvišalius santykius su JAV.

Opozicinės Danijos Konservatorių partijos atstovas Rasmusas Jarlovas taip pat sakė, kad minimas D. Trumpo sprendimas yra „įžeidimas“, bei pasiteiravo, ar JAV prezidentas nenorėtų parduoti kokios nors savo šalies teritorijos, skelbia naujienų agentūra EFE.

Danijos premjerė nustebo ir susinervino

Danijos premjerė Mettė Frederiksen trečiadienį buvo „susinervinusi ir nustebusi“ dėl JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimo nukelti vizitą į Daniją. Vis dėlto M. Frederiksen patikino, kad Danijos ryšiai su JAV išlieka stiprūs.

Pirmadienį Danijos premjerė pareiškė, kad D. Trumpo išsakytas noras yra absurdiškas, nes Grenlandija negali būti parduota.

M. Frederiksen teigė, kad yra labai nustebinta, jog dėl šio incidento D. Trumpas atšaukė vizitą. „Danijos ir JAV santykiai nėra ištikti krizės, JAV yra vienos iš artimiausių Danijos sąjungininkių“, – teigė premjerė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai kad Lietuva ne jankiams, ji žydams pažadėta... pasidomėkit iš kokių 'otkatų' Broileriuko 'familija' klesti.

Anonimas

Anonimas portretas
Kodėl mūsų konservai dar nesusiprotėjo parduoti Trumpui Lietuvos ? Išsipildytų didžiausia kai kurių lietuvių svajone- tapti amerikiečiais...ir rusų nebereikėtų bijoti.

...

... portretas
Nieko, tuoj Danijoj karalius bus pakeistas, jankiai prieštaraujančių NEMĖGSTA. :/
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių