Danijos premjerė valstybės vardu atsiprašė už seksualinį išnaudojimą globos namuose

  • Teksto dydis:

Danijos premjerė Mettė Frederiksen antradienį oficialiai atsiprašė seksualinio priekabiavimo globos namuose aukų, pranešė „Deutsche Welle“.

Danijoje po Antrojo pasaulinio karo 1945–1976 m. vaikai valstybei priklausančiuose globos namuose buvo seksualiai išnaudojami, mušami, su jais buvo atliekami bandymai.

Per ceremoniją ministrės pirmininkės rezidencijoje ji atsiprašė nukentėjusiųjų visos valstybės vardu. M. Frederiksen šį laikotarpį apibūdino kaip vieną tamsiausių šalies istorijoje.

„Norėčiau pažiūrėti kiekvienam iš jūsų į akis ir pasakyti vienintelį dalyką: atsiprašau. Apgailestauju už jums ir jūsų artimiesiems padarytą žalą“.

Vaikai globos namuose 1945–1976 m. buvo engiami, mušami, o vienas gydytojas berniukų namuose su vaikais atliko medicininius bandymus, skyrė jiems psichiką veikiančių vaistų.

Kaltinimai Danijos vyriausybei, kad ši nesugebėjo užkirsti kelio smurtui prieglaudose, pasigirdo po 2005 metais rodyto dokumentinio filmo, kuriame apie savo patirtis liudijo globos centrų aukos ir darbuotojai.

Buvo pradėtas tyrimas ir paaiškėjo, kad globos namuose buvo smurtaujama visoje Danijoje. Aktyvistai ne vienerius metus mėgino prašyti valstybės už tai prisiimti atsakomybę. Danijos premjerė M. Frederiksen, kai tik pradėjo eiti pareigas birželį, pažadėjo atsakyti į prašymus viešai atsiprašyti valstybės vardu. 

Labiausiai pagarsėjo Godhavno berniukų namai. Šių globos namų asociacijos vadovas Poulas Erikas Rasmussenas teigė, kad atsiprašymas buvo būtinas – tik po jo esą galima tikėtis užversti šį tamsų istorijos skyrių. Vienas nukentėjusysis Arne Roelis Jorgensenas teigė, kad daugumos vaikų gyvenimai buvo visiškai sužlugdyti: aukos vėliau tapo priklausomos nuo alkoholio, narkotikų, negalėjo dirbti pastovaus darbo, sugriovė savo vedybinius gyvenimus.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ką, tau taip 'išnaudojamai' nepatinka?.. :s

Sudžiai

Sudžiai portretas
ne atsiprašinėti reikia o žiūrėti kas dedasi.

Budelis

Budelis portretas
Puslapis turi buti ne uzdarytas, o atverstas. Visi kaltininkai turi buti pakarti, o isnaudotiems turi buti ismoketos milijonines kompensacijos. Labai lengvai nori issipirkti prakeikti iskrypeliai-pedofilai.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių