Lėšas nuslėpti norintiems klientams iš Rusijos bankas siūlė įsigyti aukso luitus

„Danske Bank“ yra kaltinamas 2007–2015 metais išplovęs iki 200 mlrd. eurų. Paaiškėjo, kad bankas turtingiems klientams, daugiausia iš Rusijos, pradėjo siūlyti nuslėpti savo lėšas įsigyjant aukso luitus, skelbia su slaptais dokumentais susipažinę „Bloomberg“ žurnalistai.

„Danske Bank“ Estijos filialas, tuo metu jau pervedinėjęs milijardus įtartinos kilmės dolerių į trečiąsias šalis, suteikė galimybę kruopščiai atrinktiems klientams pakeisti savo pinigus į aukso luitus ir monetas, rodo „Bloomberg“ cituojami dokumentai, surašyti 2012 m. viduryje.

Kartu su mažesne rizika prarasti investicijas, „Danske Bank“ tvirtino, kad auksas yra būdas klientams išlaikyti anonimiškumą, teigiama dokumentuose. Be to, 2012 m. birželiu datuojamame pristatyme sakoma, kad auksas esą užtikrina galimybę „perkelti turtą“.

„Danske Bank“ šiuo metu yra tiriamas Europoje ir JAV, nes banko Estijos filialo klientų nerezidentų padalinys 2007–2015 m. nepatikrino maždaug 200 mlrd. galimai įtartinos kilmės eurų. Paaiškėjus galimo pinigų plovimo banke mastui, Estijos valdžia privertė „Danske Bank“ užbaigti bankinę veiklą šalyje.

Kol kas neaišku, kiek aukso „Danske Bank“ spėjo parduoti, kol Estijos filialas vis dar veikė. „Bloomberg“ duomenimis, šia paslauga pasinaudojo bent dalis banko klientų.

250 g ir daugiau sveriančius aukso luitus „Danske Bank“ klientai nerezidentai galėjo įsigyti be jokios sandarios pakuotės ar sertifikatų. Pagal „Bloomberg“ cituojamus dokumentus, pinigų plovimo prevencijos procedūros buvo atliekamos tik tuo atveju, jei klientas norėdavo pasiimti aukso luitą, tačiau, palikus auksą saugoti banke, jokios patikros nebuvo atliekamos. Taigi, turtingi klientai iš Rusijos galėjo neteisėtu būdu gautas lėšas beveik be jokios patikros laikyti aukso luitų pavidalu banke.

Viename „Danske Bank“ pristatyme, kurį pavyko gauti „Bloomberg“ žurnalistams, teigiama, esą bankas potencialiems klientams pabrėžė, kad „šis produktas nėra viešai reklamuojamas ar viešinamas žiniasklaidoje“. Tiesa, nėra jokių įrodymų, kad „Danske Bank“ ir toliau pardavinėjo aukso luitus po 2013 m., kai aukso kaina smarkiai nukrito.

Dokumentuose sakoma, kad „Danske Bank“ Estijos filialas auksą pirko iš dviejų partnerių, priklausomai nuo luitų dydžio. Vienas partneris bankui tiekė aukso luitus, kurių vertė viršijo 300 tūkst. eurų, arba 6 kg aukso tuometinėmis kainomis. Kitas partneris tiekė mažesnius luitus.

Jungtinėse Valstijose „Danske Bank“ šiuo metu tiria Teisingumo departamentas ir Vertybinių popierių ir biržų komisija. Europoje bankas dalyvauja baudžiamosiose bylose Danijoje, Estijoje ir Prancūzijoje. Prieš banką taip pat pradėti keli kolektyviniai ieškiniai, o buvęs banko vadovas Thomas Borgenas yra įtariamasis vienoje baudžiamojoje byloje Danijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių