Dėl potvynio V. Orbanas atidėjo pasirodymą Europos Parlamente

  • Teksto dydis:

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pirmadienį pareiškė atidedantis visus savo „tarptautinius įsipareigojimus“, įskaitant pasirodymą Europos Parlamente, dėl Vidurio ir Rytų Europą siaubiančios audros „Boris“.

Nacionalistas ministras pirmininkas trečiadienį turėjo kalbėti per debatus dėl jo šalies prieštaringai vertinamo pusmečio pirmininkavimo Europos Sąjungai (ES). ES institucijos ir kai kurios valstybės narės neoficialiai boikotuoja Vengrijoje organizuojamus susitikimus dėl V. Orbano vizito į Maskvą praėjus kelioms dienoms, kai Budapeštas pagal rotaciją pradėjo pirmininkauti blokui.

„Dėl ekstremalių oro sąlygų ir besitęsiančių potvynių (...) atidėjau visus savo tarptautinius įsipareigojimus“, – socialiniame tinkle X parašė V. Orbanas. Feisbuke jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame sakė neišvyksiąs iš šalies, kol „nepraeis blogiausia“.

Vengrijos vandentvarkos valdyba prognozuoja, kad Dunojaus upės vanduo Budapešte labiausiai pakils šios savaitės pabaigoje. Europos Parlamento pirmininkė Roberta Metsola per pokalbį su V. Orbanu pareiškė savo paramą „visiems, kuriuos paveikė“ ekstremalios oro sąlygos, sakoma Europos Parlamento pranešime. Ji sutiko pasikalbėti su politinėmis frakcijomis, kad debatai būtų nukelti į vėlesnį posėdį, sakoma pranešime.

V. Orbanas namuose patyrė spaudimą neišvykti, kai opozicijos lyderis Peteris Magyaras sekmadienį paragino jį perkelti savo vizitą į Europos Parlamentą ir asmeniškai kontroliuoti padėtį kovojant su potvyniu. Šį raginimą palaikė Manfredas Weberis, didžiausios Europos Parlamento konservatorių Europos liaudies partijos (EPP) pirmininkas.

V. Orbanas jau seniai yra rakštis ES dėl jo vyriausybės atsitraukimo nuo demokratijos ir teisinės valstybės principų bei bičiuliavimosi su Kremliumi, kai V. Putinas jau trečius metus tęsia plataus masto karą Ukrainoje. Dėl šio karo ES paskelbė Maskvai jau 14 precedento neturinčių sankcijų paketų. Tačiau Vengrija stabdo pastangas nubausti Kremlių ir padėti Ukrainai kovoti su įsiveržusiomis pajėgomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fuij fuij

Fuij fuij  portretas
Parsidave uz kelis kibirus naftos
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių