Pereiti į pagrindinį turinį

Derybos Urale

2013-06-05 23:59
Derybos Urale
Derybos Urale / AFP nuotr.

Rusijos Jekaterinburgo mieste vakar vyko tradicinis Rusijos ir ES viršūnių susitikimas. Šį kartą pakalbėti buvo apie ką.

ES neseniai pritarė ginklų tiekimui Sirijos sukilėliams. Rusiją papiktino toks sprendimas. Maskva pareiškė, kad taip ES tik paskatins kraujo liejimą Sirijoje.

V.Putinas remia Sirijos prezidento Basharo al Assado vyriausybę, su kuriuo Maskva bendradarbiauja nuo Tarybų Sąjungos laikų.

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu prieš ES ir Rusijos lyderių derybas net pareiškė, kad sprendimas apginkluoti Sirijos sukilėlius Maskvai atrišo rankas tiekti ginklus B.al Assadui, nors tai draudė tarptautinės sutartys.

Tikimasi, kad per antrąją Ženevos konferenciją B.al Assado stovykla ir pagrindinė opozicijos organizacija pirmąkart pradės tiesiogines derybas. Tačiau Maskva jau pareiškė, kad ginklų tiekimo embargo panaikinimas gali sužlugdyti derybas.

Tiesa, ES lyderiai Hermanas Van Rompuy ir José Manuelis Barroso vyko į Jekaterinburgą ne tik kritikos klausyti, bet ir priminti Rusijos vadovui Vladimirui Putinui apie žmogaus teisių padėtį Rusijoje.

Briuselis ypač susirūpinęs dėl pastarosios Maskvos kampanijos prieš nevyriausybines organizacijas, gaunančias lėšų iš užsienio, reikalaujant, kad jos registruotųsi kaip užsienio agentės.

V.Putinas prieš susitikimą sakė, jog neabejotinai kels opų bevizio režimo tarp Rusijos ir ES klausimą bei bandys susitarti dėl išlygos Rusijos dujų milžinui "Gazprom", kad jam nebūtų taikomos naujos taisyklės, draudžiančios valdyti dujotiekius ir kitokią infrastruktūrą ES šalyse.

Rusija tiekia apie trečdalį 27 šalių bloke suvartojamų dujų, o dominuojanti padėtis daugelį metų leido "Gazprom" diktuoti kainas. Šis ginčas kulminaciją pasiekė pernai rugsėjį, kai ES nusprendė pradėti tyrimą dėl "Gazprom' kainų nustatymo strategijos.

V.Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas pareiškė, kad Briuselio veiksmai prieš "Gazprom" yra diskriminuojantys.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų