Donecko separatistų lyderis: Kijevui nebus perleista sienos su Rusija kontrolė

  • Teksto dydis:

Kijevui nebus perduota Ukrainos rytinės sienos su Rusija kontrolė regione, kontroliuojamame Maskvos remiamų separatistų, penktadienį pareiškė niekieno nepripažintos „Donecko liaudies respublikos“ (DLS) lyderis Denisas Pušilinas.

„Dar vienas [Ukrainos prezidento Volodymyro] Zelenskio pareiškimas visiškai prieštarauja susitarimams, pasiektiems Paryžiuje susitikusių keturių valstybių lyderių“, taip pat kertasi su Minsko susitarimais. Apie tai jau aiškiai pareiškė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, ir mes ne kartą kalbėjome – bet, jeigu Ukrainos prezidentas toks nesupratingas, dar kartą kartojame: jokios sienos tarp [separatistų] respublikų ir Rusijos kontrolės Kijevas negaus“, – sakoma D. Pušilino pranešime.

Pasak jo, V. Zelenskio kalbas šiuo apie sienos kontrolės perėmimą kursto baimė išprovokuoti neramumus savo šalyje.

„Ši baimė stumia Ukrainos prezidentą daryti aiškiai absurdiškus, vienas kitam prieštaraujančius pareiškimus toje pačioje kalboje: „Mes įgyvendiname Minsko susitarimus, bet jie neįgyvendinami“, – pridūrė Donecko separatistų lyderis.

Nuo 2014 metų, kai prasidėjo Kijevo konfliktas su Rusijos palaikomais separatistais rytinėje Ukrainoje, žuvo daugiau nei 13 tūkst. žmonių, daugiau nei milijonas buvo priversti palikti savo namus. Konfliktas dar labiau padidino įtampą Rusijos ir Vakarų santykiuose.

Minsko susitarimais, kuriuos 2015 metais pasirašė Rusija, Ukraina, Prancūzija ir Vokietija, numatytos paliaubos, sunkiosios ginkluotės atitraukimas, Ukrainos sienų kontrolės sugrąžinimas Kijevui, didesnės autonomijos separatistų kontroliuojamai teritorijai suteikimas ir vietos rinkimų organizavimas.

Tačiau šie susitarimai taip ir nebuvo visiškai įgyvendinti, o derybos vadovaujant V. Zelenskio pirmtakui Petro Porošenkai įstrigo.

Anksčiau šį mėnesį Minsko susitarimus sudariusių šalių lyderiai surengė susitikimą Paryžiuje, bet proveržio pasiekti nesugebėjo, nors buvo susitarta dėl kelių priemonių jau ilgiau kaip penkerius metus besitęsiančiam karui Rytų Ukrainoje deeskaluoti.

V. Zelenskis anksčiau sakė, kad Kijevas sieks pakeisti kai kuriuos Minsko susitarimų punktus, pavyzdžiui, dėl sienų kontrolės grąžinimo Kijevui.

„Tai padaryti bus labai sudėtinga, bet privalome tai padaryti. Privalome suprasti, kad nuo Minsko [susitarimų sudarymo] praėjo ketveri metai, [o] mūsų gyvenime viskas keičiasi. Suprantame, kad ne mano komanda pasirašė Minsko susitarimus, bet mes, kaip vyriausybė, privalome vykdyti sąlygas, su kuriomis sutiko tuometė vyriausybė. Tačiau esu įsitikinęs, kad kai kuriuos dalykus sugebėsime pakeisti ir juos keisime“, – ketvirtadienį vakare televizijai „1+1“ sakė prezidentas.

V. Zelenskis pabrėžė, kad susitarimo punktas, numatantis, jog sienos su Rusija Rytų Ukrainoje kontrolė būtų grąžinta Kijevui po vietos valdžios rinkimų separatistiniuose regionuose, nėra dabartinės Ukrainos vyriausybės nuostata.

„Apie tai jau nežinau kiek kartų kalbėjau, ir tai galutinis sprendimas“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LDK laisvu bajoru- konfederatu seimelis

LDK laisvu bajoru- konfederatu  seimelis portretas
Niekada nebuvo tokios taip vad ,,ukrainos,, NEBUVO, NERA ir NEBUS.

Prap..so tas Kijevas

Prap..so tas Kijevas portretas
tiek Krymą tiek Donecką. Dėl tuščio ir nežinia kam sukelto maidano. Reikia žiūrėt realiai. Putinas tikrai nieko neatiduos o kurstytojai iš užsienio tikrai rimtai negins ir nerizikuos pyktis su rusynu. Savo marškiniai visada arčiau kūno..Čia didžiųjų žaidimai. Ir nemanau kad Eurosojuzas priims xaxolus į savo sajungą. Būtų neprotinga savanoriškai įsitaisyti sau hemorojų. Lygtai ir tep nebūtų rupesčių su ubagais ir perbėgėliais

idomu

idomu portretas
Galima statistinius duomenis, kiek civilių žuvo Kijeve ir Lvove ir kiek Donecke bei Luhansje? p.s. kodėl ESBO duomenys LT medijose iškraipomi?
VISI KOMENTARAI 28

Galerijos

Daugiau straipsnių