E. Macronas žada kalbėtis su V. Putinu apie protestavusią televizijos darbuotoją

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) antradienį sakė, kad aptars su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu pasiūlymą suteikti apsaugą rusų žurnalistei, galinčiai ilgiems metams sėsti už grotų dėl valstybinės televizijos tiesioginės laidos metu parodytą protesto prieš karą Ukrainoje plakatą.

„Pradėsime diplomatines pastangas, kad pasiūlytume [jai] apsaugą – arba ambasadoje, ar, taip pat, prieglobsčio suteikimu“, – sakė E. Macronas.

„Turėsiu galimybę per savo kitas derybas su prezidentu Putinu labai tiesiai ir konkrečiai pasiūlyti šį sprendimą“, – pridūrė jis.

Rusijos vyriausybės griežtai kontroliuojamos televizijos „Pervyj kanal“ darbuotoja Marina Ovsianikova pirmadienį įsiveržė į studiją per žiūrimiausią vakaro žinių laidą, laikydama plakatą su užrašu „Karui – ne“.

M. Ovsianikova iškart po incidento buvo sulaikyta, jai, pasak advokato, gresia įkalinimas iki 15 metų, jei ji bus nuteista pagal naują Rusijos įstatymą, numatantį bausmes žiniasklaidai už „melagienas“ apie rusų armiją.

„Kuo greičiau noriu visiško aiškumo dėl jos asmeninės padėties ir galimybių tęsti savo darbą“, – sakė E. Macronas, lankydamasis Luaros regione Prancūzijos vakaruose.

E. Macronas pastarosiomis savaitėmis ne kartą telefonu kalbėjosi su V. Putinu, net jam vasario 24-ąją pradėjus invaziją į Ukrainą.

„Pervyj kanal“ paskelbė, kad vyksta vidaus tyrimas.

Incidentą plačiai aprašė tarptautinė ir Rusijos žiniasklaida. Rusų žiniasklaidos priemonės užtušavo plakato užrašus, kad nepažeistų naujojo įstatymo.

Pradėsime diplomatines pastangas, kad pasiūlytume [jai] apsaugą.

Ranka parašytame plakate po anglišku užrašu „No War“ („Karui – ne“) rusiškai buvo parašyta: „Sustabdykite karą. Netikėkit propaganda. Čia jie jums meluoja.“

Plakato apačioje buvo angliškas užrašas „Russians against war“ („Rusai prieš karą“).

Protestuotoja spėjo ištarti kelias frazes, įskaitant „Sustabdykite karą!“, o tuo metu laidos vedėja Jekaterina Andrejeva, dirbanti žinių laidose nuo 1998 metų, mėgino pertraukti M. Ovsianikovą, kalbėdama garsiau.

Tuomet kanalas greitai perjungė vaizdą į reportažą iš vienos ligoninės.


Šiame straipsnyje: Marina OvsianikovaEmanuelis MacronasVladimiras Putinasprotestaskaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių