EK vadovė: „Brexito“ susitarimo „negalima pakeisti“ įstatymu

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) trečiadienį skundėsi, kad blėsta viltys pasiekti prekybos po „Brexito“ susitarimą su Jungtine Karalyste, ir perspėjo Britaniją vienašališkai nekeisti išstojimo iš Europos Sąjungos sutarties.

„Su kiekviena praeinančia diena šansai laiku pasiekti susitarimą tikrai pradeda blėsti“, – sakė ji savo pirmajame metiniame pranešime.

„Derybos visuomet sunkios ir mes prie to pratę,... bet derybos nejudėjo į priekį, kaip būtume norėję. Ir dėl to mums lieka labai mažai laiko“, – sakė ji.

U. von der Leyen perspėjo, kad JK ministro pirmininko Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) bandymas panaikinti kai kurias išstojimo sutarties, kurią jis pasirašė pernai, dalis yra neteisėtas ir nepriimtinas.

„Dėl išstojimo sutarties reikėjo derėtis trejus metus, – sakė ji. – Ir mes dėl jos dirbome negailestingai, eilutė po eilutės, žodis po žodžio, ir drauge mums pavyko.“

Rezultatas „užtikrina mūsų piliečių teises, finansinius interesus, bendrosios rinkos vientisumą ir, ypač svarbu, Didžiojo penktadienio susitarimo“, užbaigusio 30 metų trukusius neramumus Šiaurės Airijoje, gyvavimą, pažymėjo EK vadovė.

ES ir Britanija „drauge sutarė, kad tai geriausias ir vienintelis būdas užtikrinti taiką Airijos saloje“, ir blokas to „niekada neatsisakys“, Europos Parlamentui sakė U. von der Leyen.

„Šią sutartį ratifikavo šie rūmai (Europos Parlamentas) ir [britų] Bendruomenių Rūmai, – pabrėžė ji. – Jos negalima vienašališkai keisti, nepaisyti ar neteisingai naudoti. Tai teisės, pasitikėjimo ir sąžiningumo klausimas.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių