Ekspertai: pernai gynybos išlaidos augo sparčiausiai per pastarąjį dešimtmetį

Pernai gynybos išlaidos pasaulyje padidėjo 4 proc. – tai didžiausias per pastarąjį dešimtmetį šio rodiklio augimas, kurį nulėmė šoktelėjusios JAV ir Kinijos išlaidos karinėje srityje, rodo penktadienį paskelbta ekspertų ataskaita.

Pekino kariuomenės modernizacijos programa, apimanti naujų sunkiai aptinkamų hipergarsinių raketų vystymą, kelia nerimą Vašingtonui ir skatina jį skirti daugiau lėšų gynybai, nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūręs Tarptautinis strateginių studijų institutas (IISS).

IISS metinėje ataskaitoje „Karinė pusiausvyra“ (Military Balance) teigiama, kad vien JAV išlaidų padidėjimas 2018–2019 metais 53,4 mlrd. dolerių (49,3 mlrd. eurų) beveik prilygsta visam JK gynybos biudžetui.

Anot ekspertų, tiek Kinija, tiek JAV padidino išlaidas 6,6 proc., o dėl Rusijos veiksmų susirūpinusi Europa – 4,2 procento.

Po tokio padidėjimo Europos gynybos išlaidos vėl tapo tokio lygio, kuris buvo fiksuojamas 2008 metais ir kuris buvo sumažintas prasidėjus pasaulinei finansų krizei.

Europos NATO narės stengiasi padidinti karines išlaidas, siekdamos įtikti JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), ne kartą kaltinusiam jas gyvenant Jungtinių Valstijų sąskaita.

D. Trumpas kritikuoja sąjungininkes Europoje, ypač Vokietiją, dėl nesugebėjimo ištesėti NATO duoto pažado skirti gynybai 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP).

Nenuspėjamu elgesiu pagarsėjusio JAV prezidento pyktis dėl išlaidų sukėlė susirūpinimą dėl jo įsipareigojimo transatlantiniam aljansui. Šie būgštavimai pasiekė kulminaciją per 2018 metų NATO viršūnių susitikimą, kuriame jis viešai užsipuolė Berlyną susitikęs su vokiečių kanclere Angela Merkel.


Šiame straipsnyje: gynybaišlaidos gynybaiNATO

NAUJAUSI KOMENTARAI

#

# portretas
Lietuva prie to tikrai žymiai prisidėjo. Dabar užduokime patys sau klausimą kam tai naudyngą buvo ir kas iš to naudą turėjo? Kaip visada, pagrindiniai pasaulinio lygio ginklų prekeiviai. JAV Rusija. Asmeniškai iš mūsų netgi ketvirti pagal prekybą ginklais vokiečiai savo duoklę pasiemė...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių