Pereiti į pagrindinį turinį

Ekspertas iš Gruzijos: Vakaruose savų teroristų pakanka

Ekspertas iš Gruzijos: Vakaruose savų teroristų pakanka
Ekspertas iš Gruzijos: Vakaruose savų teroristų pakanka / AFP, Reuters nuotr.

Šiaurės Kaukazo ekspertas iš Gruzijos Maratas Iljasovas nesutinka su prielaida, kad Bostone įvykdyto teroristinio akto šaknų reikia ieškoti Čečėnijoje.

– Paaiškėjo, kad teroro aktą Bostone įvykdė du broliai čečėnai. Ar įžvelgiate šio išpuolio sąsajų su Čečėnija?

– Nemanau, kad reikėtų akcentuoti Bostono sprogdintojų čečėnišką kilmę. Jie ilgai gyveno Jungtinėse Valstijose ir, man atrodo, neturėjo ryšio su tėvyne. Šį teroro aktą reikėtų analizuoti panašių įvykių, kurie vis nutinka Jungtinėse Valstijose, kontekste: šaudynių, sprogdinimų ir kitų.

Dabar yra daug spekuliacijų, vieni kaltina vienus, kiti kitus. Kas nors bandys gauti iš to politinių dividendų, tiek Rusijoje, tiek Amerikoje. Bet kol nėra atliktas nuodugnus tyrimas, galėčiau vertinti šį išpuolį tik Amerikos vidaus problemų kontekste.

– Iš Čečėnijos ir kitų Šiaurės Kaukazo respublikų žmonės emigruoja į Jungtines Valstijas ir Europą. Ar pagrįsti būgštavimai, kad tarp tokių emigrantų gali pasitaikyti ekstremistų?

– Be abejo, yra ir radikalesnių pažiūrų žmonių, kurie išvyksta iš Čečėnijos. Bet tokių pat žmonių pilna pačioje Europoje. Prisiminkime Londono vienarankį musulmonų dvasininką Abu Hamzą al Masri, kuris kvietė prievarta ir krauju siekti islamo viešpatavimo visame pasaulyje. Jis atliko kalėjimo bausmę Didžiojoje Britanijoje, o dabar laukia teismo Jungtinėse Valstijose.

Neretas atvejis, kai radikalios pažiūros įgyjamos jau gyvenant Europoje. Čia gyvenimas daug laisvesnis, nėra tokios griežtos kontrolės, vaikai turi galimybę lankyti tas mečetes, kurios jiems patinka. Būtent ten ir gali būti ugdomas ekstremizmas.

– Čečėnų išpuolis Vakaruose – apie tokį dalyką ir jūs tikriausiai iki šiol nebuvote girdėjęs?

– Be dviejų trijų abejotinų faktų, kurių net faktais nepavadinsi, kad buvo sulaikyta įtariama čečėnų teroristų kuopelė, čečėnai niekur Europoje nefigūruoja kaip teroristai. Ar esate girdėję, kad jie ką nors susprogdintų? Europoje savų teroristų pakanka.

– Kokia dabar padėtis Čečėnijoje, ar tapo ramiau?

– Nėra visiškai ramu, bet jokių didelių karinių veiksmų taip pat nevyksta, išskyrus pavienes antiteroristines operacijas. Bet apie tai stengiamasi nekalbėti, nes oficialiai buvo paskelbta, kad Čečėnija yra stabiliausia respublika Rusijos Federacijoje. Taigi dabar daugiau informacijos ateina iš Dagestano, Ingušijos.

Jeigu pažiūrėtume į bendrą Šiaurės Kaukazo regiono statistiką, kiek žmonių ten žūsta, paaiškėtų, kad karas tebevyksta. Bet didžiausias intensyvumas yra būtent Dagestane.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų