Ekvadoriečiai griežtomis pandemijos sąlygomis renka prezidentą

Ekvadoriečiai sekmadienį beprecedentėmis pandemijos sąlygomis balsuoja prezidento ir viceprezidento rinkimuose, kuriuose dėl teistumo negali dalyvauti vis dar įtakingas buvęs valstybės vadovas.

16 kandidatų siekia prezidento poste pakeisti Leníną Moreno (Leníną Moreną), buvusį eksprezidento populisto Rafaelio Correa (Rafaelio Korėjos) globotinį, galiausiai tapusį jo priešininku.

R. Correa Ekvadorą valdė dešimtmetį ir išlieka svarbi politinė jėga, nors buvo nuteistas dėl korupcijos ir šiemet negalėjo siekti viceprezidento posto.

Kandidatų tiek daug, kad beveik neabejotinai teks rengti antrą rinkimų ratą balandžio  11 dieną, tačiau aiškūs favoritai yra R. Correa remiamas Andresas Arauzas (Andresas Arausas) ir konservatyvus buvęs bankininkas Guillermo Lasso (Giljermas Lasas), anksčiau du kartus rinkimuose likęs antras.

Rinkėjams nurodyta būti su kaukėmis, atsinešti savo dezinfekcinio skysčio ir rašymo priemonę, laikytis 1,5 m atstumu nuo kitų žmonių ir vengti bet kokių asmeninių kontaktų balsavimo vietose. Trumpam nuleisti kaukę jie galės tik per identifikacijos procesą.

Rinkimų laimėtojui teks traukti naftą išgaunančią šalį iš didėjančios ekonominės krizės, kurią dar labiau komplikavo pandemija. 17 mln. gyventojų turinčioje šalyje iki penktadienio užregistruota daugiau kaip 253 tūkst. COVID-19 atvejų, įskaitant kone 15 tūkst. mirties atvejų.

35 metų buvęs kultūros ministras A. Arauzas siūlo didinti mokesčius turtingiesiems, stiprinti vartotojų apsaugą, žada nesilaikyti susitarimų su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF).

65 metų G. Lasso, kuris po ilgos karjeros verslo, bankininkystės sektoriuose ir vyriausybėje trečią kartą siekia prezidento posto, remia laisvosios rinkos politiką ir Ekvadoro santykių su tarptautinėmis organizacijomis gerinimą. Jis žada kurti darbo vietas, pritraukti tarptautinius bankus, skatinti privataus kapitalo įsitraukimą į naftos, kasybos ir energijos sektorius.

Trečioje vietoje pagal populiarumą yra indėnų teisių ir aplinkos aktyvistas Yaku Perezas (Jakus Peresas).

Rinkimai gali nulemti ir 57 metų R. Correa ateitį. Šis kairiųjų prezidentas valdė 2007–2017 metais kaip dabar jau mirusių Kubos Fidelio Castro (Fidelio Kastro) ir Venesuelos Hugo Chavezo (Hugo Čaveso) sąjungininkas.

Jis išlieka populiarus, nes valdė ekonomikos augimo periodu, kai dėl naftos bumo ir Kinijos paskolų galėjo plėsti socialines programas, tiesti kelius, statyti mokyklas ir vykdyti kitus projektus. Tačiau savo valdymo pabaigoje jis vis labiau slopino oponentus, spaudą ir verslą, konfliktavo su autochtonų organizacijomis dėl plėtros projektų. Jo įvaizdį taip pat suteršė teistumas dėl korupcijos, kurį jis vadina suklastotu.

R. Correa balandį už akių buvo nuteistas aštuonerius metus kalėti ir negalėjo būti A. Arauzo kandidatas į viceprezidentus.

Ankstesnį Ekvadoro prokurorų prašymą išduoti jį iš Belgijos dėl kitos, pagrobimo, bylos Interpolas atmetė žmogaus teisių sumetimais.

L. Moreno prieš ketverius metus rinkimus laimėjo remiamas R. Correa, bet susipyko su juo, o dabar, nors ir galėjo dalyvauti rinkimuose, nusprendė to nedaryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių