ES ėmėsi veiksmų prieš Lenkiją dėl prieštaringų teismų reformų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga trečiadienį ėmėsi naujų teisinių veiksmų prieš Lenkiją dėl jos prieštaringai vertinamų teismų reformų ir pareiškė, kad naujos Varšuvos teisėjų drausmės taisyklės gali padaryti neigiamą poveikį teisinėms laisvėms.

Naujausiame pikto ginčo tarp Briuselio ir dešiniojo sparno vyriausybės Varšuvoje rate ES pareiškė, kad pagal naująją sistemą teisėjai būtų baudžiami vien už tai, kad nepriklausomai dirba savo darbą.

Lenkija nesutaria su bloku dėl plačių reformų, kurios, lenkų vyriausybės tvirtinimu, yra reikalingos norint kovoti su korupcija ir pertvarkyti komunistų eros vis dar persekiojamą teismų sistemą.

ES jau anksčiau pradėjo beprecedentes procedūras prieš Lenkiją dėl „sisteminių grėsmių“ teisinei valstybei. Šis procesas teoriškai galėtų atvesti prie Lenkijos balsavimo teisės bloke įšaldymo.

Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) sakė, kad nauja procedūra inicijuota dėl teisėjų drausmės taisyklių.

„Pagrindinis šio drausmės režimo – kaip ir visos teismų reformos – tikslas yra sistemingai įvesti teisėjų politinę kontrolę“, – sakė jis.

Drausminantys pareigūnai nusitaikė į lenkų teisėjus, dalyvavusius viešuose debatuose ar komentavusius reformas, taip pat prašiusius Europos Teisingumo Teismo sprendimų, sakė F. Timmermansas.

„Visa tai daro akivaizdų stingdantį poveikį teisėjų veiklai, ir tai nesuderinama su teismų nepriklausomybės reikalavimais, kaip detalizavo Europos Teisingumo Teismas“, – žurnalistams sakė F. Timmermansas.

„Iškilo rizika atskirų teisėjų padėčiai; karjerai ir pragyvenimo lėšoms kyla pavojus vien dėl fakto, kad bandoma dirbti nepriklausomai“, – pažymėjo jis.

Europos Komisija apie savo žingsnį informuos Lenkijos pareigūnams ir tikisi per du mėnesius gauti atsakymą, sakė F. Timmermansas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Teismų mafiją BŪTINA sutramdyt!

Hahaha

Hahaha portretas
Ir vėl ES kiša nosį į svetimą valstybę,jau anglai būtent dėl tos problemos išeina ,o dabar lenkai išeis,nors lenkams tai ir nereikėjo į tą zopa eiti,tik dėl Šengeno
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių