ES įvedė sankcijas R. Abramovičiui ir kitiems rusams dėl karo Ukrainoje palaikymo

Europos Sąjunga ketina taikyti sankcijas Romanui Abramovičiui ir kitiems oligarchams, kurie, kaip manoma, remia Maskvos invaziją į Ukrainą, AFP pirmadienį sakė trys diplomatai.

Milijardierius futbolo klubo „Chelsea“ savininkas ir kiti asmenys įtraukiami į sąrašą asmenų, kurių turtas ES, įskaitant superjachtas ir rūmus, gali būti areštuotas, o įvažiavimas į bloką uždraustas, sakė diplomatai.

Šios sankcijos yra dalis ketvirtojo ES sankcijų Rusijai paketo, kurio detalės turėtų būti paskelbtos vėliau pirmadienį.

ES ėmėsi veiksmų po JK ir Kanados, kurios praėjusią savaitę įtraukė R. Abramovičių į savo sankcijų sąrašus. Dėl Londono sprendimo R. Abramovičiaus skubus bandymas parduoti „Chelsea“ (apie jį buvo paskelbta kovo 2 dieną) buvo įšaldytas.

Pasak vieno iš ES diplomatų, sankcijos R. Abramovičiui pritaikytos dėl to, kad jis „yra Rusijos oligarchas, turintis ilgus ir glaudžius ryšius su (Rusijos prezidentu) Vladimiru Putinu“, prie kurio jis turi „privilegijuotą prieigą“.

Manoma, kad jis yra „didelis pajamų šaltinis“ Rusijos vyriausybei.

Savaitgalį R. Abramovičiaus 140 metrų ilgio superjachta „Solaris“ buvo pastebėta atplaukianti į uostą Juodkalnijoje, kuri nepriklauso ES, bet turi ambicijų į ją įstoti. Prieš kelias dienas laivas išplaukė iš Ispanijos Barselonos uosto.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, 55 metų R. Abramovičius turi 11,3 mlrd. eurų vertės turto ir, kaip kalbama, jam priklauso pustuzinis jachtų. Jis taip pat yra įgijęs Portugalijos ir Izraelio pilietybes.

Praėjusį penktadienį po ES aukščiausiojo lygio susitikimo Prancūzijoje Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen paskelbė naujausią sankcijų, dėl kurių susitarta su valstybėmis partnerėmis, paketą, sakydama, kad tai „dar labiau izoliuos Rusiją ir iš jos atims išteklius, kuriais ji finansuoja šį barbarišką karą“.

Pirmadienį už prekybą atsakingas EK narys Valdis Dombrovskis sakė: „Kaip matysite, nėra neliečiamų asmenų“.

„Šis oligarchų sąrašas nuolat plečiamas – ne tik oligarchų, bet ir aukštų Rusijos valstybės bei karinių pareigūnų“, – sakė V. Dombrovskis.

Jis pridūrė, kad į sąrašą taip pat įtraukti rusai, kurie laikomi „aktyviai dalyvaujančiais Rusijos propagandos mašinoje“.

Šiaurės Makedonijoje viešėjęs ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis sakė, kad „tai bus dar vienas didelis smūgis“ Rusijos ekonomikai.

Prognozuojama, kad Rusijos bendrasis vidaus produktas smarkiai sumažės dėl ES, JAV ir jų sąjungininkių įvestų sankcijų, kurios nukreiptos prieš Rusijos centrinį banką ir įvairias įmones, įskaitant oro transporto bendroves.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Žydeliui \\\\\.../////

Žydeliui  \\\\\...///// portretas
striuka,eis macus kepti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių