ES lyderiai: jokių naujų derybų dėl „Brexit“ būti negali

Vakar Europos Vadovų Taryba pareiškė, kad nekeičia savo pozicijos „Brexit“ atžvilgiu – jokių naujų derybų dėl Jungtinės Karalystės (JK) išstojimo iš ES sąlygų būti negali. Bendrijos lyderiai taip pat diskutavo apie Rusiją ir nusprendė pratęsti jai sankcijas.

Greičiau susitarti

Europos Vadovų Tarybos prezidentas Donaldas Tuskas tvirtino, kad vakar britų premjerė Theresa May informavo ES lyderius, jog Londone turi sunkumų ratifikuojant pasitraukimo iš bloko susitarimą su Bendrija ir prašė ES garantijų. Po derybų su 27 bloko lyderiais Taryba dar kartą patvirtino lapkričio 25 d. padarytas išvadas, kuriose sakoma, kad dėl „Brexit“ klausimų nebus jokių naujų derybų.

„Tačiau ateityje ES laikysis kaip įmanoma artimesnės partnerystės su Jungtine Karalyste. Taryba nori kuo greičiau susitarti“, – pridūrė D. Tuskas.

Europos Taryba dar kartą pabrėžė, kad apsidraudžiamasis mechanizmas (backstop) turi užtikrinti, jog Šiaurės Airijos ir Airijos pasienyje nebus atnaujintos patikros, jei abi pusės po 21 mėnesį truksiančio pereinamojo laikotarpio nesudarys laisvosios prekybos susitarimo.

Apsispręskite, ko norite

„JK turi pasakyti, ko ji nori, vietoje to, kad klaustų ko norime mes. Norime, kad per kelias savaites JK mums išsakytų savo lūkesčius… Aš noriu paaiškinimų,“ – teigia Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris.

Panašu, kad ES viršūnių susitikime Briuselyje taip pat dalyvaujanti Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė pritaria tokiai pozicijai. Ji tviteryje parašė: „#Brexit kalėdinis palinkėjimas: pagaliau apsispręskite, ko iš tikrųjų norite, o Kalėdų Senelis tai išpildys“.

„Manau, kad ponia May kaunasi sunkiai ir drąsiai, bet mes nematome rezultatų, ir kaip sakė prezidentas (D. Tuskas), mes ateityje norime taikių santykių su JK. Bet naujų derybų negali būti – tai yra visiškai aišku“, – pabrėžė J.-C. Junckeris.

Yra kuo pasidžiaugti

J.-C. Junckeris nepraleido progos pasidžiaugti, kad Europos Parlamento prezidentas kartu su Europos Komisija ir Europos Taryba susitarė dėl ES civilinės apsaugos mechanizmo.

„Mes niekada nekalbame apie tai, dėl ko sutariame. Labai daug kalbame apie nesutarimus, bet Graikijos, Portugalijos gaisrų ir Italijos žemės drebėjimų atvejais mes padarėme didelį darbą, kad pagerintume civilinę apsaugą. Noriu pabrėžti, kad Komisijos pasiūlymas buvo priimtas per rekordiškai trumpą laiką,“ – tikina J.-C. Junckeris.

Jis taip pat džiaugėsi, kad Europos Parlamentas vakar su japonais pasirašė prekybos susitarimą, dėl kurio ES derėjosi ilgą laiką. „Tai bus plačiausias prekybos susitarimas, koks tik yra matytas pasaulyje. Šis susitarimas apims 635 milijonus žmonių,“ – sako J.-C. Junckeris.

Vakar Europos Taryba diskutavo ir apie įtampą, kuri Azovo jūroje kilo tarp Rusijos ir Ukrainos jūreivių. „Nepateisiname Rusijos veiksmų ir reikalaujame paleisti visus sulaikytus Ukrainos jūreivius. Rusija negali riboti laivybos Kerčės sąsiauryje. Atsižvelgus į tai, kad Minsko susitarimo ribose nebuvo pasiekta jokio progreso, Vokietijos kaclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskatino sankcijų Rusijai pratęsimą,“ – praneša D. Tuskas.

Th. May: su ES lyderių pagalba „Brexit“ susitarimas gali būti priimtas

Didžiosios Britanijos vyriausybės vadovė Th. May ketvirtadienį kreipdamasi į Europos Sąjungos lyderius sakė, kad ji gali užsitikrinti šalies parlamento pritarimą „Brexit“ susitarimui, jeigu jie suteiks tinkamų garantijų, kad dėl jo Jungtinė Karalystė neįstrigs neribotam laikui muitų sąjungoje.   

Konservatorių lyderė šią savaitę atidėjo antradienį parlamente turėjusį įvykti balsavimą dėl „Brexit“ susitarimo. Premjerė tai padarė pripažinusi, kad susitarimo nepalaiko labai daug įstatymų leidėjų, įskaitant nemažai jos pačios partijos narių. Dėl šio premjerės žingsnio konservatorių parlamentarai inicijavo balsavimą dėl nepasitikėjimo partijos lydere. 

Kaip praneša BNS, Briuselyje vykstančiame viršūnių susitikime kreipdamasi į 27 Bendrijos šalių lyderius Th. May sakė, kad praėjusį mėnesį jų sudarytas susitarimas gali sulaukti britų parlamentaro pritarimo per sausį numatytą balsavimą.     

„Mano parlamente esama daugumos, kuri nori išstoti su susitarimu“, – sakė premjerė.

„Taigi, esant tinkamoms garantijoms šis susitarimas gali būti patvirtintas. Iš tiesų tai yra vienintelis susitarimas, galintis sulaukti mano parlamento pritarimo“, – kalbėjo ji.

Anot Th. May, ji siekia „teisinių ir politinių garantijų“ dėl sutarties punktų, turinčių užtikrinti, kad siena su Airija liks atvira.

Dėl vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės (backstop) Britanija gali neribotam laikui likti ES muitų sąjungoje, o tai visiškai nepriimtina Th. May partijos euroskeptiškajam sparnui ir premjerės politiniams sąjungininkams iš Šiaurės Airijos.

„Turime pakeisti nuomonę, kad apsidraudžiamoji priemonė gali tapti spąstais, iš kurių Jungtinės Karalystė negalės ištrūkti. Kol to nepadarėme, susitarimui, mūsų susitarimui, kyla grėsmė“, – sakė premjerė.  

Vienas anonimiškai kalbėjęs pareigūnas sakė, kad Th. May ketvirtadienį siekė „politinio postūmio“, o detalų darbą dėl to, kokios galėtų būti garantijos, ateinančiomis savaitėmis atliks pareigūnai.

Vyriausybės vadovė įspėjo, kad Britanija gali „netyčia“ atsidurti situacijoje, kad jai reikės kovo 29 dieną palikti ES be susitarimo.

„Nė vienas iš mūsų nesuinteresuotas rizikuoti netyčia likti be susitarimo su visa netvarka, kurią tai sukeltų, ar leisti tam toliau taip tęstis“, – sakė Th. May. 

ES lyderiai įspėjo, kad nesutiks persvarstyti susitarimo, tačiau neprieštarautų tam tikriems „paaiškinimams“. 

Trečiadienį Th. May iškovojo pergalę. Tačiau net 117 torių parlamentarų – daugiau nei trečdalis – balsavo už tai, kad lyderei būtų pareikštas nepasitikėjimas – tai atspindi, su kokiu pasipriešinimu jai tenka susidurti partijoje dėl „Brexit“ susitarimo ir kaip vyriausybės vadovei bus sunku užsitikrinti pritarimą šiam dokumentui.

„Tikiuosi, per pastaruosius dvejus metus parodžiau, jog galite manimi pasikliauti, kad padarysiu tai, kas yra teisinga, nors ne visada lengva ir gali būti man sudėtinga politiškai“, – sakė ji Bendrijos lyderiams.   

Po Th. May kreipimosi lyderiai nedalyvaujant britų premjerei vakarieniaudami aptarė „Brexit“ klausimus. Penktadienį Th. May vėl prisijungs prie likusių 27 ES lyderių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių