ES lyderiai neformaliame susitikime aptarė galimas sankcijas Rusijai dėl Ukrainos

Briuselyje vykstančiame neformaliame ES viršūnių susitikime lyderiai ketvirtadienį aptarė galimas sankcijas, jeigu Rusija imtųsi tolesnių karinių veiksmų Ukrainoje.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis) paskelbė, kad prieš susitikimą kalbėjosi su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Atidžiai stebime situaciją vietoje. Skubiai reikalinga deeskalacija“, – pareiškė Ch. Michelis. Jis dar kartą pakartojo, kad ES „solidarizuojasi“ su Ukraina.

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) taip pat kreipėsi į neformalaus susitikimo, apie kurį buvo paskelbta ankstesnę dieną, dalyvius. Ji trumpai pristatė galimas ES sankcijas Rusijai.

Susitikimo dalyviai pabrėžė, kad Europos Sąjunga turėtų veikti greitai, jeigu Rusija užpultų Ukrainą.

„Svarbu, kad invazijos atveju Vakarai būtų pasirengę būtinam ir griežtam atsakui, kad būtų aišku, jog negalima įsiveržti į kitą šalį, brangiai už tai nesumokant“, – pareiškė Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen (Metė Frederiksen).

Suomijos ministrė pirmininkė Sanna Marin (Sana Marin) sakė, jog vis dar yra vilties, kad bus rastas diplomatinis sprendimas.

„Bet, žinoma, tuo pat metu ruošiame labai griežtas, labai daug apimančias sankcijas“, – sakė ji.

Komisijos atstovas pabrėžė, kad bet kokios ES sankcijos būtų „reaguojamosios“, atsakant į bet kokius Rusijos veiksmus, todėl kol kas jų detalės viešai neskelbiamos.

ES ir JAV atsargiai vertina Rusijos pareiškimus apie atitraukiamas pajėgas nuo Ukrainos sienų, kur sutelkta daugybė karių.

„Į įvykius, kurie, kaip atrodė, turėjo rodyti deeskalaciją, šiuo metu nėra rimtai žiūrima, todėl liekame pasiruošę bet kokiam galimam atvejui“, – prieš susitikimą sakė Italijos premjeras Mario Draghi (Marijus Dragis).

Pasak jo, ES reikia „tvirtai laikytis mūsų atgrasymo strategijos, neparodyti silpnumo“.

Italijos premjeras taip pat sakė, kad „tikslas – susodinti prezidentą (Vladimirą) Putiną ir prezidentą Zelenskį prie vieno stalo“ ir derėtis dėl taikaus krizės sprendimo esamais formatais, įtraukiant Europos valstybes.

EK atstovas užsienio reikalams Peteris Stano (Peteris Stanas) žurnalistams sakė, kad Komisija galimų sankcijų neviešina.

„Kol nieko neatsitiko, negalime diskutuoti apie sankcijas, nes tik spekuliuotume apie galimą nusikaltimą, į kurį ketiname reaguoti“, – sakė jis.

Po neformalaus susitikimo turėjo prasidėti dviejų dienų ES ir Afrikos šalių viršūnių susitikimas. Juo siekiama atnaujinti ryšius, numatant didelių investicinių projektų, reaguojant į Kinijos ir Rusijos konkurenciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių