ES pradėjo rengti penktą sankcijų Minsko režimui paketą

Europos Sąjungos valstybės narės pradeda rengti penktąjį sankcijų Baltarusijai paketą, ketvirtadienį pareiškė Europos išorės veiksmų tarnybos (EIVT) atstovas Luke'as Devine'as (Liukas Devinas).

„Akivaizdu, kad toliau kovosime su [Aliaksandro] Lukašenkos režimo vykdomu reikšmingu migrantų ir žmogiškųjų kančių naudojimu. Ši kova, suprantama, apims ir sankcijas. Dabar pradedamas darbas su valstybėmis narėmis rengiant penktąjį sankcijų paketą“, – sakė EIVT Rusijos, Rytų partnerystės, Centrinės Azijos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) reikalų valdybos vadovas, kalbėdamas Europos Parlamento Užsienio reikalų komitete.

L. Devine'as pridūrė, kad Baltarusijos problemos išliks prioritetiniu klausimu ES darbotvarkėje.

Liepą ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) pagrasino Minsko režimui griežtesnėmis sankcijomis, jei šis toliau naudosis migrantais kaip spaudimo Briuseliui priemone.

„Raginame Baltarusijos valdžią vykdyti prisiimtus įsipareigojimus ir nenaudoti migrantų kaip spaudimo priemonės. Priešingu atveju mes peržiūrėsime sankcijas ir svarstysime gerokai griežtesnius ekonominius suvaržymus“, – sakė jis, primindamas, kad Baltarusijos valdžia bandė išstumti migrantus į Lenkijos teritoriją.

Po gegužės pabaigoje įvykusio incidento, kai Baltarusija priverstinai nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį bendrovės „Ryanair“ lainerį, kad sulaikytų opozicijos tinklaraštininką Ramaną Pratasevičių, A. Lukašenka pasiuntė perspėjimą Europos Sąjungai.

„Iki šiol stabdėme narkotikus ir migrantus, o dabar jūs juos gaudysit patys“, – tuomet sakė autoritarinis lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių