ES ir NATO ragina Rusiją visiškai vykdyti susitarimą dėl grūdų eksporto

Europos Sąjunga ir NATO pirmadienį pasveikino pirmo grūdų krovinio išplukdymą iš Ukrainos kaip „pirmąjį žingsnį“ stengiantis įveikti pasaulinę apsirūpinimo maistu krizę, paaštrintą Rusijos įsiveržimo į kaimyninę šalį.

Tačiau ES atstovas Peteris Stano (Pėteris Stanas) sakė, kad Briuselis tikisi, jog bus „vykdoma visa sutartis, ir bus atnaujintas Ukrainos eksportas klientams visame pasaulyje“.

Atskirai NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė, jog sąjungininkai „tvirtai remia visišką susitarimo įgyvendinimą, kad būtų sušvelninta pasaulinė maisto krizė, sukelta Rusijos karo Ukrainoje“.

Anksčiau Siera Leonėje įregistruotas krovinių laivas „Razoni“ išplaukė iš Ukrainos Odesos uosto į Libaną su gyvybiškai svarbiu 26 tūkst. t grūdų kroviniu.

Tai pirmas iš Ukrainos uostų išplaukęs laivas po Maskvos ir Kyjivo atitinkamo susitarimo pasirašymo. Susitarimui tarpininkavo Turkija ir Jungtinės Tautos.

Kalbėdamas Europos išorės veiksmų tarnyboje (EIVT) P. Stano apkaltino Rusiją „ištisus mėnesius“ blokuojant gabenimą ir pažymėjo, kad Rusiją kitą dieną po susitarimo pasirašymo paleido raketų į Odesos uostą.

Jis dėl maisto trūkumo kai kur Viduriniuose Rytuose ir Afrikoje kaltino „neišprovokuotą Rusijos agresiją, [pradėtą] vasario 24 dieną, ir Ukrainos uostų bei grūdų eksporto blokavimą“.

Rusijos pajėgoms vasario pabaigoje įsiveržus į Ukrainą ir užėmus ar subombardavus kelis šios šalies uostus, kai kuriuos jų ukrainiečiai užminavo, taip norėdami juos apsaugoti.

Pagal liepos 22 dieną Stambule pasirašytą susitarimą Ukraina turi pašalinti minas, o Rusija – panaikinti blokadą, bet grūdų gabenimas atnaujinamas lėtai, o kovos Ukrainos teritorijoje tęsiasi.

Be to, kaip sakė P. Stano, Rusija „naikina laukus Ukrainoje, naikina saugyklas Ukrainoje, degina grūdus ar grobia [juos] ir bando parduoti Rusijos vardu“.


Šiame straipsnyje: Europos SąjungagrūdaiUkrainos grūdaikaras Ukrainoje

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių