ES sienų apsaugos agentūra kaltinama ignoravusi netinkamą elgesį su migrantais

Europos Sąjungos sienų ir pakrančių apsaugos agentūra („FRONTEX“) galimai nekreipia dėmesio į netinkamą pasieniečių elgesį su pabėgėliais prie Bendrijos išorės sienų, pirmadienį pranešė žiniasklaida.

Bendrą tyrimą atlikę Vokietijos visuomeninio transliuotojo ARD, ne pelno siekiančio žurnalistinių tyrimų tinklalapio „Correctiv“ ir Didžiosios Britanijos laikraščio „The Guardian“ žurnalistai taip pat kaltino „FRONTEX“, kurios būstinė įsikūrusi Varšuvoje, kad deportuojant pabėgėlius yra pažeidžiamos jų žmogaus teisės.  

Žurnalistai, remdamiesi vidaus naudojimo dokumentais, teigia, kad „FRONTEX“ leido pasieniečiams pasitelkti šunis migrantų paieškai, taip pat naudoti paprikinius aerozolius ir lazdas, ypač prie ES sienų Bulgarijoje, Vengrijoje bei Graikijoje. 

Anot tyrėjų, vietos pasieniečiai jėga ar grasinimais verčia migrantus grįžti atgal per sieną, tokiu būdu užkirsdami jiems kelią pasinaudoti teise prašyti suteikti prieglobstį. 

Ataskaitoje minimi atvejai, kai pažeidžiant tarptautines taisykles nepilnamečiai buvo išsiųsti lėktuvais nelydimi globėjų, o pabėgėliams prieš jų deportacijos skrydžius buvo skirta raminamųjų.    

Anot tyrėjų, kai kuriose „FRONTEX“ vidaus ataskaitose kalbama apie „perteklinės jėgos naudojimą“ ar „netinkamą elgesį su pabėgėliais“, tačiau daugeliu atveju viskas užbaigiama pareiškimu „tyrimas nutrauktas“.  

„FRONTEX“ gali atšaukti savo darbuotojus iš ES pasienio, todėl nesinaudodama šia galimybe agentūra prisideda prie pažeidimų, ARD sakė „FRONTEX“ Patariamojo forumo vadovas Stephanas Kessleris (Štefanas Kesleris).

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su „FRONTEX“, ji nurodė, kad iki šiol nebuvo gauta nė vieno skundo dėl jokio „FRONTEX“ pareigūno.

Agentūra pridūrė, kad „nedelsdama imsis veiksmų, kai bus informuota“ apie bet kokį incidentą.  

„Visi „FRONTEX“ pareigūnai turi laikytis elgesio kodekso, parengto „FRONTEX“ po konsultacijų su virtine partnerių“, – nurodė agentūra. 

„FRONTEX“ pažymėjo, kad nors turi galimybę nušalinti nuo pareigų jos operacijose dalyvaujančius pareigūnus, jai nepavaldi  nacionalinė policija, be to, ji negali vykdyti tyrimų ES valstybių narių teritorijose. 

Europos Komisija (EK) savo ruožtu pareiškė, kad jai visuomet rūpi pranešimai apie netinkamą elgesį su migrantais.  Šios institucijos atstovė Mina Andrejeva sakė, kad EK atidžiai stebės padėtį, susijusią su kaltinimais „FRONTEX“, aiškinsis, ar jie pagrįsti, ir tada spręs, kaip elgtis toliau.  

„Bet kokios smurto apraiškos ir blogas elgesys su migrantais bei pabėgėliais yra nepriimtini“, – pažymėjo ji.

Po 2015 metų pabėgėlių krizės, kai Europą užplūdo šimtai tūkstančių migrantų, „FRONTEX“ misija buvo išplėsta, o finansavimas – padidintas.

Agentūros tinklalapyje sakoma, kad „FRONTEX“ turi apie 700 darbuotojų iš 29 šalių ir kad iki 2021 metų jos būstinės personalą planuojama padidinti iki tūkstančio darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Nei vieno lietuvio negalima išleisti iš Lietuvos. Tegul tupi ir smirda čia , vietoje, neteršia kitų šalių žemės...

juk

juk portretas
Venskiene irgi pabegele ir niekas nesiskaito o dar pasodino tai kuo tie juodckiai geresni juk ju nesodina ?....

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel lenkai tokias "kontoras" leidzia veikti savo zemeje?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių